Jak rozpoznać czy wątróbka jest świeża

Kuchnia Porady Data publikacji: 12 kwietnia 2018 / Aktualizacja: 2024-04-29

Istnieje wiele rodzajów wątróbek. Każdy, wybiera taki rodzaj, jaki mu najbardziej smakuje, jednak wątróbka należy do gruby podrobów, a one psują się znacznie szybciej od mięsa. W sklepach możemy spotkać się wątróbkami, które nie są pierwszej świeżości, dlatego warto wiedzieć jak rozpoznać, czy wątróbka jest świeża.

Kolor wątróbki, a jej świeżość

Ważny jest kolor wątróbki. Kiedy jest świeża, ma ona jednolity kolor. Najlepiej, by miała ciemnokrwisty kolor. Jeśli natomiast jest nieświeża, może mieć na sobie przebarwienia, ciemniejsze plamy. Nieświeża wątróbka ma kolor szary lub podczerniały.

Jej wygląd, także jest bardzo ważny. Wątróbka, która jest świeża, jest lśniąca. Jest ona mokra, a nie wysuszona. Jeśli mamy możliwość dotknięcia jej, powinniśmy sprawdzić, czy jest ona, ślizga się. Jeśli tak, oznacza, to, że jest świeża.

Jak pachnie świeża wątróbka?

Dobrym sposobem, na sprawdzenie, czy wątróbka jest świeża, jest powąchanie jej. Wątróbka zdatna do spożycia ma neutralny, lekki zapach, lub nie ma go wcale. Natomiast nieświeża pachnie kwasem i takiej wątróbki, lepiej nie kupować.

Jednak, jeśli nie uda nam się rozpoznać, czy wątróbka jest świeża, przed jej ugotowaniem, możemy to zrobić od razu po. Świeża wątróbka, po ugotowaniu ma kolor lekko czerwony i jasny. Natomiast wątróbka, która nie była świeża, po obróbce termicznej, przybiera kolor szary, lub nawet czarny.

Wiedząc, jak rozpoznać, czy wątróbka jest świeża, możemy mieć pewność, że nigdy więcej nie kupimy wątróbki, która nie nadaje się do spożycia. Będziemy również wiedzieć, po jakim czasie kupiona wątróbka, jest już nieświeża i należy ją wyrzucić.

Podobne artykuły