Zamiast kupować imbir zacznij go hodować. Dzisiaj podpowiemy Wam jak wyhodować imbir w domu, a nie jest to trudne. Wystarczy trochę cierpliwości i będziesz mogła cieszyć się swoim własnym imbirem, który wykorzystasz do wielu dietetycznych przepisów, które pomogą Ci szybciej schudnąć.
Imbir ma wiele zalet dla zdrowia, o których pisaliśmy nie raz. Na końcu tego artykułu odeślemy Was do kilku innych, które warto przeczytać. Dzięki temu dowiecie się jak skutecznie imbir wykorzystywać i w czym może Wam pomóc. Lista zalet jest naprawdę duża.
Imbir jest również bardzo fajną rośliną jeśli chodzi o domową hodowle. Bardzo dobrze dostraja się do warunków, które zastanie. Dlatego bez problemu możemy hodować go w naszym domu. Pamiętajcie, że imbir lubi ciepło więc w naszym klimacie hodowla na dworze odpada.
Kupując imbir do posadzenia zwróć uwagę aby kłącze było idealne. Musi być świeże i twarde. Nie może już być zwiędłe i zacząć się psuć. Zobacz czy ma chociaż jedno zielone oczko i najlepiej aby nie było zbyt małe, ok. 7 cm wielkości. Imbiru nie można przelewać, ale należy zapewnić stałą wilgotność wody. Wtedy kłącze po około miesiącu wypuści kiełki.
Imbir ma szereg ciekawych właściwości, które będą zbawienne dla naszego zdrowia. Wykorzystywano je od wieków i my dzisiaj również możemy czerpać z tych samych cech.
Aby korzystać z jego właściwości możemy przygotować bardzo prosty napar z imbiru, które następnie będziemy pić raz dziennie. Wystarczy obrać składniki i zalać zagotowaną wodą. Napar powinien parzyć się przez 5 minut. Jeśli chcemy możemy dodać miodu i cytryny, ale dopiero gdy temperatura naparu będzie niższa niż 40 stopni Celsjusza. Inaczej zabijemy właściwości tych dwóch dodatkowych składników.