Woskowane jabłka – poznaj prawdę o nich!

Zdrowie Data publikacji: 12 maja 2017

Owoce są zdrowe i pyszne. Jedząc je zyskujemy wiele korzyści dla naszego zdrowia, witamin oraz przeciwutleniaczy. Jednak chciwe korporacje chcąc zachęcić nas do kupna swoich produktów stosują różne metody np. woskowanie jabłek. Dzisiaj dowiecie się więcej o tym procederze.

Nie od dzisiaj wiadomo, że konsumenci kupują oczami. Zobaczcie na reklamy soków, jabłka są piękne, równiutkie i lśniące. Najczęściej spływa po nich kropla świeżej rosy aby pokazać nam, że są świeżo zerwane z sadu. Potem idąc do marketu takich właśnie jabłek szukamy, wyglądają pięknie, są równe i błyszczące. Jak jednak wyglądają jabłka z działki lub na ryneczku? Mają plamki, są matowe i nieregularnych kształtów – i takie właśnie są zdrowe. Co więc nie tak jest z tymi jabłkami z marketu?

Jabłka posiadają swój naturalny wosk, jednak po zebraniu ich producenci muszą go usunąć podczas procesu ich czyszczenia, pakowania itd.  Niektóre odmiany nawet go nie wytwarzają takie jak Champion. Wosk ten naturalnie chroni jabłka przed zbyt szybkim gniciem. Dlatego jabłka gdy leżą dłuższy czas stają się śliskie w dotyku bo same wytwarzają ten wosk. Jeśli jednak spotkamy jabłka nienaturalnie lśniące to musicie wiedzieć, że zostały one nawoskowane.

Do tego o czym już wcześniej pisaliśmy jabłka są także głęboko mrożone, dlatego możemy kupić je poza sezonem.  Może nawet minąć 6 miesięcy zanim trafią do sklepu.

Woskowanie jabłek

Woskowanie jabłek ma na celu zachęcić nas do ich kupienia. Wyglądają wtedy ładniej, soczyściej, jak z reklamy. Nasze oczy mówią, to jabłko będzie smaczne, kup je. Wiedzą o tym producenci dlatego właśnie stosują taką metodę. Zazwyczaj wosk stosowany przed producentów jest bezpieczny i jadalny, ale niektórzy używają wosku na bazie ropy naftowej. E905 to symbol, którym taki wosk jest oznaczany. Taka powłoka nie tylko sprawia, że owoc smaczniej wygląda, ale też wolniej dojrzewa więc nie zepsuje się tak szybko na półce w sklepie.

Co to oznacza? Jabłka nawoskowane wolniej się psują więc bardzo długo mogą leżeć w sklepie. Takie jabłko może mieć nawet kilka miesięcy, a nadal wygląda apetycznie i chętnie je kupimy. Zmniejsza to straty koncernów co jednocześnie powiększa ich zyski. Problemem jest to, że na jabłku nie znajdziemy oznaczeń jaki wosk został użyty bo producenci w ogóle nie chcą się przyznawać do tego i nie informują nas o tym. Dlatego wybór zależy już do nas. Najzdrowsze jabłka, które możemy kupić to jabłka naturalne z polskich sadów, które mają różne plamki, są nieregularne i wyglądają wiarygodnie.

Zrób pewny eksperyment jak na filmiku poniżej. Polej woskowane jabłko wodą i drugie, które wygląda naturalnie. Woda powinna być gorąca. Zobacz co się stanie po jakiejś chwili.

Eksperyment na woskowanych jabłkach

Źródło artykułu: http://healinglifeisnatural.com/pour-hot-water-on-your-apples-and-see-if-this-common-cancer-causing-wax-appears/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły