18 listopada 2020

Większość z nas soli potrawy zbyt wcześnie! Zobacz kiedy popełniamy błąd.

Zbyt wczesne solenie potraw to jeden z błędów, który popełniamy w kuchni. Solimy praktycznie każde danie by nadać mu smaku. Jednak możemy osiągnąć odwrotny efekt, jeśli zrobimy to w nieodpowiednim momencie.

Zbyt wczesne solenie

Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że sól wyciąga wodę. Nie bez powodu posypujemy nią cukinię, zanim ją przygotujemy. W ten sposób usuwamy z niej nadmiar wody. To samo dzieje się w przypadku innych warzyw.

Na pewno nie lubicie gdy w sałatce pływa na dnie woda, która miesza się z sosem, prawda? Wniosek jest więc bardzo prosty i już wiesz, w którym momencie popełniony został błąd.

Dania przygotowane ze świeżych warzyw, a więc sałatki czy surówki, solimy przed samym podaniem. Jeśli posolimy je zbyt wcześnie, warzywa puszczą soki, a potrawa stanie się mniej atrakcyjna.

Inna sytuacja ma miejsce w przypadku zielonych warzyw, które gotujemy. Zazwyczaj wrzucamy je do osolonej wody, a to również błąd. Przez to tracą one swój zielony piękny kolor. Powinniśmy więc dosolić wodę dopiero pod sam koniec gotowania, dzięki czemu zielone warzywa zachowają swoją piękną barwę i będą wyglądać świeżo.

Jeszcze jednym błędem jest używanie po prostu zbyt dużej ilości soli. Nasz smak przyzwyczaja się do niej, z czasem możemy stosować jej więcej by osiągnąć podobne efekty smakowe, ale jednak nie bez znaczenia jest to, jeśli chodzi o nasze zdrowie.

Sól nie jest dla nas dobra. Powinniśmy ograniczać ją do 5 g dziennie. To naprawdę niewiele, tyle soli mieści się na łyżeczce do herbaty. Oczywiście można powiedzieć, że solimy mało bo sypiemy jej tylko trochę. Pamiętaj jednak o tym, że sól nie znajduje się tylko tam, gdzie jej dosypiesz. Sprawdź opakowania produktów, które codziennie spożywasz, aby przekonać się o tym ile soli się w nich znajduje.