Jedzenie nie jest podmiotem żyjącym w próżni, dlatego warto też mieć na uwadze otoczkę z nim związaną dotyczącą prezentacji. Wszystko to pozwoli na zarówno efektowne, jak i efektywne doznania kulinarne, więc w tym celu niezbędne będzie zapewnienie odpowiedniej zastawy stołowej. Dziś opowiemy, dlaczego jest ona tak ważna?
Mawia się, że pierwsze wrażenie jest tym najważniejszym. Można to przenieść na grunt kuchni, w której domownicy czekający na posiłek wpierw mają przed sobą właśnie zastawę, a ta w dużej mierze determinuje to, jak za kilka lub kilkanaście minut będą prezentować się dania. Kwestia ta jest szczególnie uwypuklona na uroczystościach weselnych i podobnych spędów tego typu.
Ludzie, którzy z gastronomią żyją na co dzień, czyli kucharze wtórują przekonaniu, że kluczem do serc klientów jest optymalne połączenie jedzenia z wrażeniami estetycznymi. Pozwoli to wywołać w danym człowieku odpowiedni nastrój sprzyjający spożywaniu wybranego przez siebie zamówienia. Kluczowa jest przy tym spójność wizualna, aby elementy wystroju, samego dania, talerza oraz sztućców nie gryzły się ze sobą. W końcu będzie ona inna w przypadku kameralnego wieczoru, imprezy okolicznościowej itd.
Serwis obiadowy TRECCIA FESTA ITALIA 42cz. Źródło: prymusagd.pl
Oczywiście, wygląd to nie wszystko. Ładnie prezentująca się zastawa to oczywiście walor sam w sobie, ale co z tego, jeśli nie będzie za nim szedł żaden pragmatyzm? W końcu jedzenie, prócz podziwiana w założeniu należy przede wszystkim jeść. Szczęśliwie rynek oferuje tak wiele modeli i wariantów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Czym jednak kierować się w trakcie selekcji? Kluczowe jest wybieranie zastawy dostosowanej do różnych potraw i okoliczności, wykonanej jednocześnie z wytrzymałych jakościowych materiałów. Warto też pamiętać o tym, aby m.in. sztućce nie przeszkadzały w posiłku, choćby za sprawą znajdujących się na nich elementów dodatkowych, które są domeną, z braku lepszego słowa, ceremonialnych zestawów.
Wszystko to składa się na następujący wniosek: zastawa stołowa w istocie jest integralnym elementem posiłku. Jeśli jest wybrana z rozwagą i wyczuciem, oczywiście. Dlatego nie należy wybierać takiej pierwszej z brzegu, a poświęcić na jej szukanie nieco więcej czasu. To pozwoli na znalezienie tego, czego właśnie potrzebuje nasza kuchnia.