27 października 2020

Zastawa stołowa jako integralny element posiłku

Jedzenie nie jest podmiotem żyjącym w próżni, dlatego warto też mieć na uwadze otoczkę z nim związaną dotyczącą prezentacji. Wszystko to pozwoli na zarówno efektowne, jak i efektywne doznania kulinarne, więc w tym celu niezbędne będzie zapewnienie odpowiedniej zastawy stołowej. Dziś opowiemy, dlaczego jest ona tak ważna?

Pierwsze wrażenie

Mawia się, że pierwsze wrażenie jest tym najważniejszym. Można to przenieść na grunt kuchni, w której domownicy czekający na posiłek wpierw mają przed sobą właśnie zastawę, a ta w dużej mierze determinuje to, jak za kilka lub kilkanaście minut będą prezentować się dania. Kwestia ta jest szczególnie uwypuklona na uroczystościach weselnych i podobnych spędów tego typu.

Wpływ na nastrój

Ludzie, którzy z gastronomią żyją na co dzień, czyli kucharze wtórują przekonaniu, że kluczem do serc klientów jest optymalne połączenie jedzenia z wrażeniami estetycznymi. Pozwoli to wywołać w danym człowieku odpowiedni nastrój sprzyjający spożywaniu wybranego przez siebie zamówienia. Kluczowa jest przy tym spójność wizualna, aby elementy wystroju, samego dania, talerza oraz sztućców nie gryzły się ze sobą. W końcu będzie ona inna w przypadku kameralnego wieczoru, imprezy okolicznościowej itd.

Serwis obiadowy TRECCIA FESTA ITALIA 42cz. Źródło: prymusagd.pl

Pragmatyzm

Oczywiście, wygląd to nie wszystko. Ładnie prezentująca się zastawa to oczywiście walor sam w sobie, ale co z tego, jeśli nie będzie za nim szedł żaden pragmatyzm? W końcu jedzenie, prócz podziwiana w założeniu należy przede wszystkim jeść. Szczęśliwie rynek oferuje tak wiele modeli i wariantów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Czym jednak kierować się w trakcie selekcji? Kluczowe jest wybieranie zastawy dostosowanej do różnych potraw i okoliczności, wykonanej jednocześnie z wytrzymałych jakościowych materiałów. Warto też pamiętać o tym, aby m.in. sztućce nie przeszkadzały w posiłku, choćby za sprawą znajdujących się na nich elementów dodatkowych, które są domeną, z braku lepszego słowa, ceremonialnych zestawów.

Podsumowanie

Wszystko to składa się na następujący wniosek: zastawa stołowa w istocie jest integralnym elementem posiłku. Jeśli jest wybrana z rozwagą i wyczuciem, oczywiście. Dlatego nie należy wybierać takiej pierwszej z brzegu, a poświęcić na jej szukanie nieco więcej czasu. To pozwoli na znalezienie tego, czego właśnie potrzebuje nasza kuchnia.