Jak długo piec skrzydełka kurczaka?

Kuchnia Data publikacji: 13 lipca 2019

Zastanawiasz się jak długo piec skrzydełka kurczaka? Skrzydełka z kurczaka to tania propozycja na obiad lub przekąskę. Można przygotować je i przyprawić na wiele sposobów. Kilka smacznych przepisów na pieczone skrzydełka przedstawimy Wam również w tym artykule. Powstaje jednak bardzo ważne pytanie, które zadaje sobie wiele osób robiących skrzydełka z kurczaka. Jak długo należy piec je w piekarniku? Postaramy się dzisiaj odpowiedzieć Wam na to pytanie i sprawić by Wasze skrzydełka za każdym razem wychodziły idealnie.

Jak długo piec skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka z kurczaka pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, a do tego mniej kaloryczne niż te przygotowywane na patelni w głębokim oleju. Do tego po wszystkim mamy mniej sprzątania. Trzeba jednak pamiętać o kilku czynnościach, dzięki którym skrzydełka upieczone w piekarniku będą idealne.

  1. Osusz skrzydełka – to bardzo ważne. Zanim przejdziesz do przyprawienia skrzydełek, najpierw je dobrze umyj, a potem osusz wykorzystując papierowe ręczniki kuchenne. Wilgoć wydłuży czas pieczenia, a do tego spowoduje spłynięcie przypraw, przez co skrzydełka będą mniej smaczne.
  2. Użyj rusztu do piekarnika. Jeśli położysz skrzydełka na ruszcie do piekarnika upieką się szybciej, a do tego nie będą przywierać do blachy. Będą po prostu smaczniejsze. Pamiętaj też o tym by poniżej umieścić blachę na tłuszcz, który będzie kapał ze skrzydełek. Warto wyłożyć ją folią aluminiową aby jeszcze bardziej ułatwić sobie czyszczenie. Wtedy wystarczy ją zdjąć i wyrzucić, a blacha będzie czysta. Ruszt umieszczamy na środkowym poziomie.

Czas pieczenia skrzydełek zależy jest od temperatury. To jaką temperaturę wybierzemy nie jest też bez znaczenia. Jeśli skrzydełka zawierają na sobie suche przyprawy możemy upiec je w wyższej temperaturze i dzięki temu szybciej. Jeśli mają jakiś sos lub panierkę, musimy piec w niższej temperaturze by sos się nie przypalił. Za to pieczenie będzie dłuższe. W takim przypadku powinniśmy manewrować w zakresie 180-190 stopni Celsjusza. W pierwszym przypadku możemy nawet dojść do temperatury 220 stopni Celsjusza.

  • 180 ° C – 60 min.
  • 190 ° C – 50 min.
  • 200 ° C – 40 min.
  • 220 ° C – 30 min.

Pamiętajcie też o tym, że czasy te są orientacyjne. Zawsze warto sprawdzić czy skrzydełka dobrze się upiekły. Wpływ na to może mieć wiele rzeczy jak choćby sama wielkość skrzydełek czy ilość sosu, którą na nie nałożymy. Ich stan upieczenia można skontrolować termometrem do steków. Wbij go w najgrubszą część skrzydełka. Jeśli temperatura przekroczy 74 ° C to skrzydełka będzie można skonsumować.

Przepisy na skrzydełka

  1. Przepis na doskonałe skrzydełka z piekarnika
  2. Przepis na skrzydełka buffalo
  3. Pikantne skrzydełka w panierce jak z KFC na imprezową przekąskę!
  4. Skrzydełka w miodzie i keczupie
  5. Przepyszne pieczone skrzydełka w 30 minut!

Podobne artykuły