Zastanawiasz się jak długo piec skrzydełka kurczaka? Skrzydełka z kurczaka to tania propozycja na obiad lub przekąskę. Można przygotować je i przyprawić na wiele sposobów. Kilka smacznych przepisów na pieczone skrzydełka przedstawimy Wam również w tym artykule. Powstaje jednak bardzo ważne pytanie, które zadaje sobie wiele osób robiących skrzydełka z kurczaka. Jak długo należy piec je w piekarniku? Postaramy się dzisiaj odpowiedzieć Wam na to pytanie i sprawić by Wasze skrzydełka za każdym razem wychodziły idealnie.
Skrzydełka z kurczaka pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, a do tego mniej kaloryczne niż te przygotowywane na patelni w głębokim oleju. Do tego po wszystkim mamy mniej sprzątania. Trzeba jednak pamiętać o kilku czynnościach, dzięki którym skrzydełka upieczone w piekarniku będą idealne.
Czas pieczenia skrzydełek zależy jest od temperatury. To jaką temperaturę wybierzemy nie jest też bez znaczenia. Jeśli skrzydełka zawierają na sobie suche przyprawy możemy upiec je w wyższej temperaturze i dzięki temu szybciej. Jeśli mają jakiś sos lub panierkę, musimy piec w niższej temperaturze by sos się nie przypalił. Za to pieczenie będzie dłuższe. W takim przypadku powinniśmy manewrować w zakresie 180-190 stopni Celsjusza. W pierwszym przypadku możemy nawet dojść do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Pamiętajcie też o tym, że czasy te są orientacyjne. Zawsze warto sprawdzić czy skrzydełka dobrze się upiekły. Wpływ na to może mieć wiele rzeczy jak choćby sama wielkość skrzydełek czy ilość sosu, którą na nie nałożymy. Ich stan upieczenia można skontrolować termometrem do steków. Wbij go w najgrubszą część skrzydełka. Jeśli temperatura przekroczy 74 ° C to skrzydełka będzie można skonsumować.