Custard powder – co to jest po polsku? Polski zamiennik.

Kuchnia Data publikacji: 18 grudnia 2017

Custard powder – co to jest i jaki ma to odpowiednik w Polsce. Pewnie zastanawiacie się nad tym robiąc jakiś przepis z internetu. Custard powder często jest używany w wielu szybkich przepisach na desery. Dzisiaj dowiecie się co to jest i czym go zastąpić w naszym przepisie.

Custard powder

Custard powder to to tak naprawdę słodki sos z mleka i jajek z dodatkiem mąki. Występuje on w postaci proszku, z którego robi się płynny sos waniliowy. Często dodawany jest on do deserów. Czym go zastąpić w naszej kuchni? Najtrafniejszym odpowiednikiem będzie chyba budyń.

Sos, który powstaje z custard powder to typowy sos creme anglaise nazywany też angielskim krememTworzy się go z ubitych żółtek oraz cukru. Następnie powoli dodaje gorące mleko jednocześnie mieszając. Ekstrakt z wanilii dodaje się dla dodatkowego smaku. Sos gotuje się na małym ogniu (nie można podgrzać go zbyt mocno bo żółtka się ugotują). Cały czas mieszamy. Niektórzy kurcharze sos umieszczają w kubkach i pieką. Sos ten stosuje się następnie do deserów i ciast, ale u nas jest mało popularny. Dlatego łatwiej go zastąpić po prostu zwykłym budyniem zrobionym na dość rzadki lub po prostu robiąc go samodzielnie.

Podobne artykuły