Jak zrobić domowy chrzan na Wielkanoc

Kuchnia Data publikacji: 2024-03-24

Chrzan wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Stanowi idealny dodatek do wielu dań.

Domowy chrzan na Wielkanoc

Domowy chrzan obowiązkowo warto przygotować ze świeżego korzenia, aby uzyskać jego wyjątkowy aromat oraz ostrość. Kupiony w słoiku, nie smakuje już tak dobrze.

Tarcie chrzanu to standardowy rytuał przedświąteczny w wielu domach. Podobnie jak cebula, wydziela rzewne łzy, ale wpływa pozytywnie na zdrowie zatok. Coś za coś.

Aby nieco złagodzić niedogodności, można zastosować jeden z poniższych trików:

  • przed tarciem, chrzan należy namoczyć w lodowatej wodzie, najlepiej z kostkami lodu (przez minimum 1 godzinę),
  • tarcie chrzanu warto zaplanować na świeżym powietrzu.

Powyższe sposoby są opcją oczywiście dla osób, które trą chrzan w tradycyjny sposób, na tarce. Aktualnie w wielu domach wykorzystuje się do tego zadania blender.

Świeży korzeń chrzanu to prawdziwie zdrowy i smaczny dodatek, bez octu i konserwantów. Szczelnie zamknięty w słoiku, można przechowywać nawet przez kilka tygodni po świętach Wielkanocnych.

Świeży chrzan jest bardzo ostry, dlatego często nie sposób jest go zjeść bez dodatków łagodzących. Dostępne są różne przepisy na jego przyrządzenie, m.in. z dodatkiem śmietany i jajek.

Chrzan wielkanocny z jajkiem

Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 2 duże korzenie chrzanu (ok. 0,5 kg)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiastą łyżkę masła
  • szczyptę soli

Korzenie chrzanu obierz i zetrzyj na szatkownicy, na małych oczkach. Cukier rozpuść w wodzie, delikatnie podgrzewając aż do momentu, gdy słodkie ziarenka ulegną całkowitemu rozpuszczeniu. Mieszanką zalej starty chrzan.

Jajka ugotuj na półtwardo lub twardo (7 minut w zupełności wystarczy). Wyciągnij z nich żółtka, utrzyj z masłem i dodaj do chrzanu. Białka zetrzyj na szatkownicy lub tarce o drobnych oczkach, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do chrzanu. Gotowe.

Tradycyjny wielkanocny, starty chrzan

Zgodnie z tradycją, ostrość świeżego chrzanu możesz złagodzić, korzystając z poniższego przepisu:

  • kawałek lub dwa chrzanu
  • zimna woda i kostki lodu,
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru – brzozowy lub zwykły
  • sól
  • kwaśna śmietana lub jabłko do złagodzenia ostrości

Obierz namoczone korzenie chrzanu. Zetrzyj je na drobnych oczkach, uzyskaną konsystencję skrop cytryną (chrzan nie ściemnieje). Posól i dodaj cukier, wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowany chrzan włóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Przed podaniem, dodaj do chrzanu trochę kwaśnej śmietany lub drobno starte jabłko. Oba sposoby niezawodnie łagodzą ostrość.

Podobne artykuły