Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Kuchnia Data publikacji: 13 kwietnia 2020

Jajko to nieodłączny element Wielkanocny. Jest największym symbolem i bohaterem nadchodzących świąt. A co powiecie na jajko w wersji na słodko? Tak, to możliwe! Zapraszam Was na wspaniałe tartaletki, które wizualnie świetnie odgrywają rolę jajka.

Czekoladowy, delikatny i niezwykle kruchy spód po brzegi wypełniony lekkim kremem, cudownie pachnącym wanilią, w którym zatopiona jest słodka i soczysta brzoskwinia. Pistacje pełnią tu rolę szczypiorku i nadają niezwykłej chrupkości. Deser pięknie się prezentuje i wyjątkowo smakuje. Idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Gorąco Wam polecam!

Składniki

Ciasto

  • 370 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany *
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g naturalnego serka kremowego **
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej ***

Dodatkowo

  • 6 połówek brzoskwiń w syropie
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Podobne artykuły