Używasz chlebaka? Zrób to, a pieczywo będzie dłużej świeże

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-08-07

Po przyniesieniu pieczywa do domu powinniśmy wyjąć je z plastikowego woreczka i przełożyć najlepiej do chlebaka. Plastikowe woreczki nie pozwalają na cyrkulację powietrza i zatrzymują wilgoć wewnątrz. To może spowodować, że skórka pieczywa stanie się miękka i gumowa zamiast chrupiąca. Do tego zwiększają ryzyko powstania pleśni i pieczywo będzie krócej przydatne do spożycia.

Dlaczego pieczywo najlepiej przechowywać w chlebaku?

Wiemy już, że plastikowy woreczek nie jest dobrym miejscem do przechowywania pieczywa. Dlaczego lepiej wybrać chlebak, a nie po prostu zostawić je w koszyku na wierzchu?

Chlebak zapewnia odpowiednie dla pieczywa środowisko, które utrzymuje niedużą ilość wilgoci, co pomaga zapobiec wysychaniu pieczywa. Jednocześnie chroni je przed powstawaniem pleśni. Jeśli leżałoby na wierzchu, wtedy pleśń co prawda by nie była problemem, ale samo pieczywo wyschłoby o wiele szybciej i przestało być smaczne.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Co więcej, zamknięcie w chlebaku chroni pieczywo przed kurzem, owadami i zanieczyszczeniami, które często spotykamy w kuchni. Wygląda to również dużo bardziej estetycznie, a w dzisiejszych czasach bardzo uważnie zwracamy uwagę na wystrój naszej kuchni.

Skoro znamy już przewagę chlebaka nad innymi sposobami przechowywania pieczywa, to mamy dla Was jeszcze trik, który sprawi, że pieczywo w chlebaku będzie świeże jeszcze dłużej.

Jak wydłużyć świeżość pieczywa

Dla świeżości pieczywa kluczowym elementem jest odpowiednie przechowywanie. Stąd wstęp, w którym wyszczególniliśmy wszystkie zalety chlebaka, gdyż on zapewnia mu najbardziej sprzyjające warunki. Ważne jest też to, by umieścić go w odpowiednim miejscu. Najlepiej w cieniu, z dala od wilgoci i źródeł ciepła.

Istnieje ciekawy trik, który sprawia, że pieczywo przechowywane w takim pojemniku jest świeże przez dłuższy czas. Wystarczy, że do środka włożymy 2-3 kosteczki cukru. Ten stary domowy sposób znały jeszcze nasze babcie. Cukier pochłania nadmiar wilgoci i w ten sposób nie dopuszcza do rozwoju pleśni.

Podobne artykuły