Jak rozpoznać czy ser pleśniowy jest zepsuty?

Jak rozpoznać zepsuty ser pleśniowy? W przypadku normalnych produktów jest to proste. Pojawiająca się na nich pleśń od razu dyskwalifikuje je jeśli chodzi o przydatność do spożycia. Co jednak w przypadku sera pleśniowego, który jest nią pokryty od początku? Jest na to sposób!

Jak rozpoznać zepsuty ser pleśniowy

Koneserzy z pewnością doceniają walory smakowe serów pleśniowych. Powstają one z mleka i podpuszczki. Mogą porastać niebieską, zieloną lub białą pleśnią. Najpopularniejsze z nich to brie, camembert czy gorgonzola.

Do serów pleśniowych dodaje się odpowiednie rodzaje grzyba. Dzięki temu pokryte są charakterystyczną pleśnią i mają specyficzny zapach. Dzięki temu mają też swój charakterystyczny smak, za co kochają je fani serów pleśniowych.

Nastręczają one jednak pewnego problemu. Jak rozpoznać, że ser pleśniowy jest zepsuty skoro pleśń jest dla niego czymś charakterystycznym i ma ją już od momentu przyniesienia go ze sklepu do domu?

Musimy przede wszystkim polegać na swoich zmysłach i doświadczeniu. Dobrze wiemy jak zazwyczaj wygląda ser pleśniowy ulubionego przez nas gatunku. Jeśli zacznie wyglądać inaczej oznacza to, że może nie nadawać się już do spożycia.

Jeśli mamy ser pleśniowy, który powinien mieć pleśń koloru białego, a nagle zacznie się na nim pojawiać pleśń w innym kolorze, to oznacza to, że zaczął się już psuć.

Zwróć również uwagę na to jak wygląda w środku. Jeśli zacznie tam zmieniać kolor to też sygnał, że nie nadaje się już do spożycia. Nie powinien również robić się śliski czy wręcz śmierdzący.