Nie wyrzucaj liści kalafiora, zobacz w jaki sposób możesz je wykorzystać. Są bardzo wartościowe. Jeśli następnym razem będziesz przygotowywać kalafiora na obiad to zostaw liście i wykorzystaj je. Wiele dzięki temu zyskasz.
Kalafior jest warzywem, które polecane jest na diecie odchudzającej. Zawiera mało kalorii dlatego stanowi świetny dodatek do obiadu i można go zjeść praktycznie w nieograniczonej ilości. Dzięki temu bez problemu najecie się nawet jeśli zmniejszycie ilość bardziej kalorycznych dodatków do obiadu. Oprócz tego kalafior jest bardzo zdrowy. Zawiera witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 i kawas foliowy. Do tego jest źródłem wapnia, cynku, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.
Jeśli masz problemy z wrzodami to na pewno zainteresuje Cię informacja, że jego spożywanie chroni przed nimi. Pomaga nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania reumatoidalne zapalenie stawów co potwierdzają badania. Pamiętajcie też o tym, że mimo wszystko jest ciężkostrawny i może powodować gazy. Warto więc w jego towarzystwie jeść produkty, które temu zapobiegają np. czosnek.
Co ciekawe, nie mniej zdrowe są liście kalafiora. Dlatego zamiast je wyrzucać warto je po prostu zjeść, jeśli oczywiście są ładne. Jest na to kilka prostych sposobów. Jeśli gotujecie zupę, możecie je do niej po prostu dodać. Może też je udusić do obiadu jak kapustę. Są chrupiące i jeśli umyjecie je to bardzo fajnie smakują na kanapkach zamiast sałaty :)
Aby kalafior na dłużej zachował świeżość należy go przechowywać w odpowiedni sposób. Powinien leżeć w zaciemnionym i chłodnym miejscu obrócony łodygą do góry. Nie zaszkodzi mu nawet przechowywanie w lodówce.
Macie ochotę na kalafior? Mamy dla Was kilka sprawdzonych i pysznych przepisów, które możecie wypróbować. Kalafior to nie tylko ugotowane warzywo polane bułką tartą z masłem czy zupa kalafiorowa. Można przygotować o na wiele ciekawych sposobów.