Polędwiczki w sosie Whiskey

Kuchnia Data publikacji: 29 lipca 2020

Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwyle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami.

Można ją smażyć, piec, grillować – zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos whiskey

  • 250 g pieczarek brązowych
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 80 ml irlandzkiej whiskey *
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
  • sól

Podobne artykuły