Wielkanocny żurek to dla wielu polskich rodzin potrawa, która musi znaleźć się na stole w Dzień Zmartwychwstania Pańskiego. Jest to tradycja, którą wielu kultywuje z ogromną radością. Żurek jest jednak daniem dość nieprzewidywalnym i może się zdarzyć, że nawet doświadczonemu kucharzowi wyjdzie zbyt kwaśny. Czy taki żurek da się uratować?
Coraz szybciej zbliżająca się Wielkanoc mobilizuje do prężniejszych przygotowań. W domach zaczyna intensywniej pachnieć wypiekami, przygotowywane są sałatki, mięsa, koszyczki do święcenia.
Poza jajkami i chrzanem, na liście do przyrządzenia jest żurek. Ta apetyczna zupa na zakwasie żytnim gotowana była wiele pokoleń wstecz i dzisiaj z łatwością można ją spotkać na wielkanocnym stole. Niezależnie od tego, które to już podejście do żurku, zupa może okazać się zbyt kwaśna. Warto znać triki, które pomogą uratować potrawę.
Według starego powiedzenia — lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dlatego, zanim przyrządzisz za kwaśny żurek, sprawdź co zrobić, by jednak taki nie wyszedł.
Kluczem do smacznego, odpowiednio kwaśnego żurku jest optymalna ilość zakwasu, jakiej użyjesz do zupy. Najlepsza proporcja to ta, gdzie na 1500 ml wywaru dodaje się 500 ml zakwasu.
Jeśli chodzi o sam zakwas, warto decydować się na sprawdzony produkt. Najlepiej zakupić zakwas prosto w piekarni. Dyskonty i markety spożywcze oferują niezbyt dobre zakwasy. Niska jakość może dać w efekcie zbyt kwaśny żur. Warto też pamiętać, że im dłuższe kiszenie, tym produkt będzie kwaśniejszy!
Kiedy jakimś cudem okaże się, że żurek wyszedł zbyt kwaśny, warto zdecydować się na sprawdzony patent naszych babć. Mowa tutaj o dodaniu do zupy trochę sody oczyszczonej. Składnik ten uznawany jest za skuteczny neutralizator kwaśnego smaku. Jak to zrobić? Wystarczy do garnka pełnego żurku wsypać ok. pół łyżeczki sody i bardzo starannie wymieszać całość, aż do połączenia z pozostałymi składnikami!
Ciekawym rozwiązaniem problemu zbyt kwaśnego smaku jest również dodanie cukru. Czasem wystarczy dosypanie bardzo niewielkiej ilości cukru, by zrównoważyć smak żurku oraz złagodzić jego kwasowość.
Jeśli brakuje czasu i trzeba zneutralizować kwaśny smak natychmiast, do żurku warto dodać śmietanę. Jest to bardzo prosty sposób dający praktycznie natychmiastowy efekt.