Triki prosto od Włoskich kucharzy, które możesz zacząć wykorzystywać podczas gotowania

Włoska kuchnia sławna jest na całym świecie. Praktycznie w każdym mieście znajdziemy restauracje serwujące dania kuchni włoskiej. Nic dziwnego bo kuchnia ta jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna, ale swój kunszt zawdzięcza doskonałym kucharzom. Dzisiaj możemy poznać kilka z ich trików i zacząć stosować je podczas gotowania.

Proporcje sosu do makaronu

Dania kuchni włoskiej słyną z makaronu i sosów, które podawane są razem. U nas zwykle jednak wygląda to tak, że jemy sos z makaronem. W prawdziwej kuchni włoskiej sos jest jedynie dodatkiem do makaronu i nie powinien występować w dużej ilości. Ma on przykleić się do makaronu, oblepić go i tylko taka jego ilość jest niezbędna do makaronu. Jeśli chcecie zaserwować spaghetti niczym z włoskiej restauracji to unikajcie dodawania dużej ilości sosu.

Gotowanie makaronu

Aby sos dobrze połączył się z makaronem kucharze też gotują go w odpowiedni sposób. Do makaronu nie należy dodawać oleju czy oliwy. Gdy stanie się tłusty sos nie będzie się go chciał trzymać. Wielkim grzechem jest też rozgotowany makaron. Włosi gotują makaron zawsze al-dente, czyli taki, który nie zdąży jeszcze zmięknąć.

Sos bolognese

U nas często podaje się spaghetti bolognese. We Włoszech takie danie nie jest podawane. Sos bolognese podaje się z makaronem typu tagliatelle. Dlatego jeśli chcecie zabłysnąć znajomością kuchni włoskiej to wykorzystajcie ten trik podczas obiadu.

Świeże zioła

Kuchnia włoska słynie z dodawania do potraw świeżych ziół takich jak rozmaryn, bazylia, tymianek czy pietruszka. Dlatego jeśli chcesz by Twoje dania były równie aromatyczne to warto mieć w swojej kuchni świeże zioła i dodawać je do potraw.

Wino

W kuchni włoskiej często sięga się po wino. Nie jest ono jedynie dodatkiem do posiłku, ale bardzo często tak jest, jest ono również używane do gotowania sosów by podkreślić ich smak. Gdy następnym razem będziesz gotować spaghetti spróbuj dodać do niego kieliszek wina – tylko nie słodkiego!

Owoce morza

Włosi kochają owoce morza, ale przyprawiają je jak najmniej. Delektują się ich naturalnym smakiem. Dlatego jeśli chcesz przyrządzić owoce morza we włoskim stylu to ogranicz przyprawy do minimum.

Skomentuj

Triki prosto od Włoskich kucharzy, które możesz zacząć wykorzystywać podczas gotowania