Jak rozpoznać czy arbuz jest dojrzały?

Kuchnia Data publikacji: 2020-07-02

Kupując arbuza z pewnością chcielibyście wybrać takiego, który będzie dojrzały i słodki. Powstaje jednak pytanie, jak go rozpoznać bez przekrajania go? Jest na to sposób!

Szukamy dojrzałego arbuza

Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to ogonek arbuza. Najlepiej gdy go nie ma bo dojrzały po prostu odpada. Gdy jest żółty i suchy to też dobrze, arbuz jest dojrzały. Gdy jednak jest zielony to sygnał dla nas, że jeszcze nie dojrzał.

Najlepiej też nie kupować dużych arbuzów, a te średnie. Najlepiej, aby nie ważył więcej niż 10 kg. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na jego kolor. Ciemne i jasne paski powinny wyraźnie się odznaczać.

Zwróć uwagę również na kolor placka, miejsca, na którym arbuz leżał dojrzewając. Gdy jest blade oznacza to, że jest niedojrzały. Gdy jest jasnożółte to jest to dojrzały okaz, ale najsmaczniejszy będzie ten z ciemnożółtą plamą.

fot. takprosto.cc

Kolejnym trikiem, który możemy wykorzystać jest puknięcie w arbuza lekko palcem. Jeśli jest dojrzały powinniśmy usłyszeć dźwięczne puknięcie. Jeśli jeszcze nie dojrzał, będzie to głuchy dźwięk.

Źródło artykułu: https://takprosto.cc/spelyi-arbuz/

Podobne artykuły