Ciasto chałwowe z brzoskwiniami

Kuchnia Data publikacji: 19 września 2018

Idealne połączenie smaku chałwy i brzoskwiń. Do tego delikatny biszkopt (chociaż można zastąpić biszkoptami) i galaretka.

Składniki

biszkopt

  • 3 jajka
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 80 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

krem chałwowy

  • 200 g chałwy – miałam waniliową
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki – użyłam 30
  • opcjonalnie cukier puder do smaku – ja nie dawałam
  • lekko czubata łyżka żelatyny
  • woda do żelatyny

dodatkowo

  • puszka brzoskwiń, lub około 500 g świeżych brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa

Podobne artykuły