fot. Gesundheitsfundament
Od niedawna wiele się słyszy o karobie. Nie wiele osób, jednak zdaje sobie sprawę co, to tak naprawdę jest i do czego służy. Karob jest idealnym zamiennikiem kakaa. Jest to szczególnie, polecany produkt, dla osób, które szukają zdrowszych zamienników, produktów, które wszyscy tak dobrze znamy. Prawdziwe kakao jest gorzkie i choć ma wiele składników odżywczych, nie dorównuje w tym karobowi. Jest on znacznie słodszy i zawiera w sobie znacznie więcej witamin i składników odżywczych.
Karob jest polecany dla osób, które mają problemy z biegunkami, ponieważ jedna z jego właściwości to zagęszczanie. A to wpływa na hamowanie biegunek. Karob to bogate źródło wapnia i fosforu, dzięki czemu pomaga w leczeniu osteoporozy. Ma w sobie również śladowe ilości kwasu galusowego, który ma działanie przeciwbólowe i zabija drobnoustroje. Przez jego niezwykle właściwości i dużą ilość składników odżywczych nazywany jest, również chlebem świętojańskim. Doskonale nadaje się do każdej kuchni, ponieważ mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli.
Jest to produkt, który zawiera w sobie wiele witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on idealnym zamiennikiem kakaa, które warto serwować do śniadań dla dzieci. Powinien on się znaleźć u każdego w kuchni, ponieważ jest on znacznie zdrowszy i smaczniejszy od zwykłego kakaa. Ze względu na występowanie dużej ilości naturalnych cukrów oraz czekolady, powinno stosować się go o połowę mniej. Doskonale nadaje się do ciast, deserów, czy do napij.
Karob, możemy znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Można go, również kupić w aptekach. Jest to coraz popularniejszy produkt, więc można go znaleźć w niektórych sklepach spożywczych. Warto go również szukać w sklepach internetowych. Mimo że jest to produkt niezwykle zdrowy i wartościowy, to jego cena nie jest wcale wysoka. Za sto gramów tego produktu, zapłacimy zaledwie cztery złote.