Jak odchudzić sałatkę jarzynową na Wielkanoc

Kuchnia Data publikacji: 25 lutego 2024

Sałatka jarzynowa to absolutny must have na wszelkiego rodzaju święta. Z pewnością również na Wielkanoc pojawi się ona na waszych stołach. Jest ona jednak zmorą wszystkich, którzy dbają o linię. Majonez, który jest jednym z jej głównych składników to bomba kaloryczna bogata w tłuszcze nasycone, które powodują wzrost poziomu cholesterolu. Dlatego podpowiemy Wam, jak tę sałatkę odchodzić, a sposób jest naprawdę bardzo prosty.

Skoro wiemy, że największym problemem jest tutaj majonez, to zastosujemy taktyczną zmianę niczym Sir Alex Ferguson, który swoimi pamiętnymi roszadami na boisku potrafił odwrócić losy spotkania w ostatnich minutach. Na ławkę rezerwowych trafi więc majonez, który zwykle stosujemy, a jego miejsce zajmie jego odchudzona wersja, którą przygotujemy samodzielnie.

Przepis na lekki majonez

Składniki

  • 200g serka wiejskiego
  • ugotowane duże jajko
  • łyżka musztardy (miodowej lub ostrej, zależy co lubisz)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz

Przygotowanie

Aby przygotować lżejszą wersję majonezu, zacznij od przygotowania miseczki, w której wymieszasz serek wiejski, musztardę, sok z cytryny oraz ocet winny. Następnie dodaj do smaku szczyptę soli i pieprzu, dobrze wymieszaj i spróbuj.

Jeśli uznać to za konieczne, możesz dodać więcej przypraw według uznania. Kolejnym krokiem będzie użycie blendera, który pomoże Ci utrzeć składniki na jednolitą i gęstą masę. Na końcu dodaj pokrojone w kostkę jajko i ponownie wszystko dokładnie zmiksuj, aby składniki połączyły się w gładką masę.

Voilà! Nasz majonez jest już gotowy, a teraz wystarczy, że wykorzystasz go do przygotowania sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową znajdziesz na naszej stronie.

Podobne artykuły