Czy wiesz jakie są najbrudniejsze miejsca w kuchni? Może Cię to zaskoczyć, a to oznacza, że sprzątasz je zdecydowanie zbyt rzadko. Należy poświęcić im więcej czasu i czyścić je częściej. Kuchnia to miejsce, w którym przygotujemy żywność dla siebie i całej rodziny, dlatego powinna być miejscem bezpiecznym i czystym co uchroni nas przed wieloma problemami zdrowotnymi.
Zapewne domyślasz się, które miejsca w Twojej kuchni są najbrudniejsze. Jest to przecież logiczne, ale są miejsca, które mogą Cię zaskoczyć. Wniosek z tej ciekawostki jest jeden, poświęcamy za mało czasu na ich sprzątanie i powinniśmy robić to wcześniej.
Tego z pewnością się domyśliliście. Niestety nawet detergenty, których używamy do mycia naczyń nie sprawią, że po wszystkim zlew będzie czysty. Jest to doskonałe miejsce do rozwoju pleśni i bakterii. Dlatego powinniśmy czyścić je środkami, które je zabijają. Może to być ocet, soda oczyszczona, woda utleniona lub dedykowane środki do tego przeznaczone. Pamiętajcie by nie używać silnych i żrących środków na zlewy granitowe. Możecie łatwo je zniszczyć i po takiej kuracji octem okaże się, że wydaliśmy grube pieniądze na zlew, który już nadaje się do wymiany.
Warto też zadbać o sam odpływ. Oto przepis na domowy środek na zatkany odpływ, który jednocześnie zabija rozwijające się w nim bakterie i grzyby. Warto co jakiś czas zafundować mu taką kurację oczyszczającą :)
Nie raz dotykamy ich brudnymi dłońmi podczas przygotowywania posiłków. To oznacza, że rozwijają się na nich bakterie. Później dotykamy rękoma szafek wyjmując czyste naczynia podając już gotowy posiłek. Przygotowujemy kanapki, bierzemy je w ręce i spożywamy tym samym transportując bakterie do naszego ciała. Zastanówcie się nad tym i postarajcie się częściej czyścić swoje szafki kuchenne oraz brać pod uwagę to czy dotykacie je czystymi rękoma.
Kiedy ostatnio sprzątałaś swoją lodówkę? To, że panuje w niej niska temperatura nie oznacza, że bakterie nie mogą się rozwinąć. Brudne półki, resztki jedzenia i inne rzeczy, które leżą w niej tygodniami, a potem wyjmujemy je na wierzch są łakomym kąskiem do rozwoju mikrobów. Nie bez znaczenia jest to, że często dotykamy jej brudnymi rękoma. Dlatego warto zadbać o jej czystość.
W każdej kuchni (no prawie w każdej) znajdziemy okap kuchenny. Jego działanie jest przydatne, ale czy pamiętamy by wystarczająco często go czyścić? Zbiera się tam tłuszcz, który swoją kleistością przyciąga inne zanieczyszczenia. Znajdują się ona tuż nad posiłkami, które przygotowujemy. Zobaczcie jak szybko możecie go wyczyścić tutaj.
Ekspres do kawy może być powodem chorób i pisaliśmy o tym na naszym portalu. Znajdziemy tam bakterie E. coli, paciorkowca czy gronkowca. Oczywiście również różne rodzaje pleśni. Dlatego ważne jest to by oprócz regularnego stosowania programów czyszczących ekspres czy odkamieniających czyścić również jego komponenty, które znajdują się wewnątrz urządzenia. O odkamienieniu przypomni nam sam po przeliczeniu ilości zrobionych kaw zapewne wyświetli komunikat. O tym by wyczyścić przewody, blok kawy czy tackę na skropliny już nam nie powie, ale musimy pamiętać o tym sami.
Na koniec zostawiliśmy pewien smaczek czyli gąbkę do mycia naczyń. Używacie jej? Jak często ją zmieniacie i czy pomiędzy tymi okresami czyścicie ją? To wilgotne środowisko, znajdują się na niej też resztki żywności. To sprawia, że jest idealnym miejscem do rozwoju bakterii i pleśni. Zobacz jak ją możesz zdezynfekować.