Gąbka kuchenne to siedlisko bakterii. To idealne środowisko do rozwoju wszelkich mikrobów i pleśni. Wilgoć i ciepło to właśnie to co lubią najbardziej. Do tego dochodzą resztki żywności po myciu naczyń, które na gąbce pozostają. To sprawia, że staje się ona niebezpieczna dla naszego zdrowia. Mycie nią naczyń może skończyć się niemałym problemem. Dlatego warto co nawet co kilka dni taką gąbkę wymienić. Aby zaoszczędzić pieniądze możemy robić to rzadziej, ale za to ją zdezynfekować. Dzisiaj podpowiemy Wam jak.
Ocet jest skutecznym środkiem, który zabija bakterie. Kwas octowy, który zawiera niszczy struktury komórkowe bakterii. Dzięki temu skutecznie je neutralizuje z powierzchni, które zostały nim wyczyszczone.
Możemy wykorzystać tę właściwość octu do czyszczenia wielu powierzchni w swoim domu. Dzisiaj wykorzystamy ją do dezynfekcji gąbki kuchennej.
Przygotuj sobie miseczkę niewiele większą od gąbki. Następnie nalej do niej pół na pół wody i octu. Następnie zanurz w niej gąbeczkę i pozostaw na pięć minut. To minimalny czas, im dłużej tym lepiej. Możesz to zrobić wieczorem i zostawić ją nawet do rana.
Po wszystkim wyciśnij gąbkę i wypłucz w wodzie. Możesz teraz pozostawić ją do wyschnięcia i dalej korzystać z niej podczas mycia naczyń.