Chleb pszenno-żytni z ziarnami!
Składniki
Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C)
- 20 g zakwasu żytniego
- 82 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 55 g typ 720 + 27 g typ 2000)
- 78 g woda
- 1,8 g sól
Zaparka (3 godziny w temp. 65°C)
- 30 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 20 g typ 720 + 10 g typ 2000)
- 54 g śruta żytnia (zamiennie mąka żytnia typ 2000 )
- 6 g słód jasny
- 30 g siemię lniane
- 15 g słonecznik
- 300 g woda (65-70°C)
Ciasto
- cały zaczyn
- cała zaparka
- 210 g mąki pszennej typ 1050
- 210 g mąki pszennej typ 550
- 7,2-10,2 g soli (zależnie od upodobań)
- 24-32 g wody
- 16 g drożdży prasowanych