Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Kuchnia Data publikacji: 05 marca 2017

Chleb pszenno-żytni z ziarnami!

Składniki

Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C)

  • 20 g zakwasu żytniego
  • 82 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 55 g typ 720 + 27 g typ 2000)
  • 78 g woda
  • 1,8 g sól

Zaparka (3 godziny w temp. 65°C)

  • 30 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 20 g typ 720 + 10 g typ 2000)
  • 54 g śruta żytnia (zamiennie mąka żytnia typ 2000 )
  • 6 g słód jasny
  • 30 g siemię lniane
  • 15 g słonecznik
  • 300 g woda (65-70°C)

Ciasto

  • cały zaczyn
  • cała zaparka
  • 210 g mąki pszennej typ 1050
  • 210 g mąki pszennej typ 550
  • 7,2-10,2 g soli (zależnie od upodobań)
  • 24-32 g wody
  • 16 g drożdży prasowanych

Podobne artykuły