Ten grzyb jest najbardziej trujący, wystarczy 50g by otruć całą rodzinę!

Muchomor sromotnikowy jest najbardziej trującym grzybem, który możemy znaleźć w naszych lasach. Tak naprawdę jeden grzyb może otruć całą rodzinę. Wystarczy jedynie 50 g tego grzyba w daniu, które przygotujemy. Istnieje też wiele mitów, które mówią o tym, że jeśli dobrze się go wygotuje to toksyny w nim zawarte przestaną być niebezpieczne. To mit. W przypadku tego muchomora to nic nie da.

Muchomor sromotnikowy zwany jest również zielonkawym. Po jego zjedzeniu nawet mimo natychmiastowej pomocy medycznej najczęściej kończy się to zgonem. Jest to najsilniejsza naturalna trucizna jaką możemy znaleźć w Polsce.

Co gorsze muchomor sromotnikowy może być pomylony z innymi jadalnymi grzybami. Często mówi się o tym, że jeśli grzyb nadjadają inne zwierzęta np. ślimaki to jest jadalny. Niestety nie jest to prawdą. Ślimaki mogą nadgryzać muchomora sromotnikowego bo ich organizm jest zbudowany inaczej niż nasz. Nie mają nerek czy wątroby, które mogą ulec trwałemu uszkodzeniu na wskutek toksyn zawartych w miąższu tego grzyba.

Muchomor sromotnikowy jest za to podobny do gołąbka zielonawego, kani czy gąski zielonki. Często właśnie mylony jest z kanią. Już na zdjęciu tytularnym tego artykułu można na pierwszy rzut oka uznać, że to kania.

Jak rozpoznać muchomora sromotnikowego i kanię

Muchomor sromotnikowy gdy jest młodym okazem posiada formę półkolistą, z czasem nabiera kształtu dzwonkowatego, a na koniec jest rozpostarty. Najlepszym sposobem na unikanie tego grzyba jest po prostu nie zbieranie grzybów, które mają blaszki pod spodem. Na wideo na końcu zobaczycie w jaki sposób odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego, pamiętajcie, że gdy nie jesteście pewni lepiej w ogóle tego grzyba nie zbierać. Po zbiorach możecie również udać się do sanepidu gdzie doświadczeni specjaliści określą czy grzyb jest jadalny.

Jak przebiega zatrucie muchomorem sromotnikowym

Po ok. 8 godzinach od zjedzenia pojawią się objawy w postaci bólu brzucha, torsji czy biegunki. Co ciekawe objawy mogą po 2-3 dobach ustąpić, ale to nie oznacza rozwiązania problemu. Potem choroba rozwija się dynamiczniej, pojawiają się kolejne objawy jak zawroty czy bóle głowy, zaburzenia oddechu, szybsze tętno, utrata przytomności. Ostatecznie prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządów i śmierci.

W przypadku podejrzenia zatruciem jak najszybciej należy udać się do szpitala. Od razu jeszcze przed wyjazdem postaraj się wzbudzić wymioty by pozbyć się resztek grzyba z żołądka. Zabierz je jako próbę dla toksykologa. W walce o życie w tym przypadku liczy się każda minuta.

Kania, a muchomor sromotnikowy – różnice

Skomentuj

Ten grzyb jest najbardziej trujący, wystarczy 50g by otruć całą rodzinę!