Ten błąd podczas smażenia jajek sadzonych popełniamy najczęściej!

Kuchnia Data publikacji: 11 lipca 2019

Lubicie jajka sadzone? Ich przygotowanie wydaje się banalne, ale również podczas tej z pozoru prostej czynności można popełnić błąd. Przez to jajko nie będzie tak smaczne jak powinno, a zamiast tego stanie się gumowe. Ciekawe czy też go popełniacie.

Smażenie jajka sadzonego na oleju

Smażenie jajka sadzonego na oleju jest błędem. Jajko sadzone zawsze powinno smażyć się na maśle, a najlepiej klarowanym. Dzięki niższej temperaturze dymienia pozwoli białku ściąć się powoli, nie tak gwałtownie jak w przypadku oleju, który nagrzewa się do wyższych temperatur. Dzięki temu jajko będzie smaczniejsze, żółto rozpływające się, a białko nie przypalone. Jeśli smażycie je zwykle na oleju zróbcie je na maśle i sami sprawdźcie czy będzie smaczniejsze.

Podobne artykuły