Co zrobić, aby nie pachniało brzydko podczas gotowania bobu

Kuchnia Data publikacji: 16 czerwca 2024

Wakacyjny sezon zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim w warzywniakach pojawia się Twoje ulubione warzywo. Bez wątpienia bób to jeden z przysmaków, który Polacy kochają najbardziej. Świeżo ugotowany z dodatkiem roztopionego masła i szczypty soli podbija kubki smakowe. No dobrze, ale co zrobić, aby podczas gotowania tego letniego przysmaku w Twojej kuchni nie unosił się nieprzyjemny zapach? Odpowiadamy!

Jak prawidłowo ugotować bób?

Okazuje się, że wciąż część osób rezygnuje z zakupu zielonych strączków tylko ze względu na brak umiejętności właściwego przygotowania bobu – a przecież to takie proste! Zasadniczo przyrządzenie specjału niewiele różni się od gotowania ziemniaków, czy innych sezonowych warzyw. Wystarczy opłukany bób wrzucić do garnka z wodą z dodatkiem cukru i soli. Od momentu zagotowania wody należy skręcić moc palnika i odczekać 15-20 minut. Następnie odcedzić i gotowe!

No dobrze, ale przecież podczas gotowania bobu w kuchni może unosić się nieprzyjemny zapach. To prawda, w trakcie obróbki termicznej bób zaczyna wydzielać garbniki, które odpowiedzialne są za zmianę koloru wody oraz specyficzny odór. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, aby uniknąć tego nieprzyjemnego elementu przyrządzania ulubionego dania.

Dodaj liść laurowy, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu

Jedną z najprostszych, a zarazem najskuteczniejszych metod eliminowania brzydkiego zapachu bobu podczas gotowania, jest dodanie do garnka z wodą liścia laurowego. Ten skutecznie zniweluje woń bobu, jednocześnie nie zmieniając przy tym smaku dania. Ile liści będzie Ci potrzebnych? Najlepiej wykorzystaj 2-3 sztuki, aby mieć pewność, że tym razem w Twojej kuchni nie będzie unosić się zapach gotowanego bobu.

Wykorzystaj ten trick przed rozpoczęciem gotowania

Samo gotowanie to nie wszystko. Właściwe przygotowanie zakupionego bobu może zagwarantować Ci znacznie mniejsze wydzielenie nieprzyjemnych zapachów w trakcie przyrządzania przysmaku na kuchence. Co musisz zrobić? Wsyp bób do miski lub garnka i zalej go wodą. Odczekaj przynajmniej godzinę. W tym czasie części gazów znajdujących się w strąkach zostanie usunięta, przez co podczas samego gotowania bób nie będzie śmierdział. Dla lepszego efektu w trakcie moczenia co jakiś czas zamieszaj wodę, a następnie dokładnie opłucz bób.

Jeśli mimo naszych sposobów w kuchni nadal utrzymuje się specyficzny zapach, zagotuj w garnku wodę z dodatkiem octu. Taka mieszanka zneutralizuje woń ugotowanego przed chwilą bobu. To jak, skorzystasz z naszych porad? Koniecznie daj znać, który ze sposobów jest Twoim ulubionym.

Podobne artykuły