Na jakie części dzielimy wieprzowinę i do czego najlepiej się nadają?

Ile partii wieprzowiny potraficie wymienić? Na pewno każdy zna łopatkę, szynkę czy golonkę. Czy jednak potraficie wymienić ich piętnaście i powiedzieć do czego będą się najlepiej nadawały? Mamy dla Was mała ściągę, która Wam to ułatwi. Zapiszcie ją sobie.

Części wieprzowiny i ich zastosowanie w kuchni

  1. Głowa – świetna do pasztetów, mięsnych farszów i galarety
  2. Podgardle – świetne do bigosu, pasztetu lub przygotowania smalcu
  3. Słonina – najlepsza na smalec
  4. Karkówka – idealna do smażenia i pieczenia oraz na grilla
  5. Mostek – idealny do dań duszonych
  6. Schab – idealny na dobrze znane nam kolety i pieczenie
  7. Biodrówka – najlepsza na zrazy, pieczeń, sznycel czy gulasz
  8. Polędwica – najlepsza na steki wieprzowe
  9. Żeberka – świetne do gotowania i smażenia oraz duszenia, do bigosu czy na zupę
  10. Boczek – do gotowania, pieczenia i duszenia, robimy z niego skwarki
  11. Łopatka – najlepsza na kotlety mielone i steki
  12. Szynka – na domowe szynki
  13. Golonka – do gotowania
  14. Nogi – na galarety
  15. Ogon – do zup
Skomentuj

Na jakie części dzielimy wieprzowinę i do czego najlepiej się nadają?