Moczenie śledzi w mleku to jeden z etapów przygotowania potraw ze śledzi, które często robimy na wigilijną wieczerzę. Nie ważne czy będą to śledzie w oleju z cebulą, śledzie po kaszubsku czy w śmietanie. Do każdego przepisu wymagają one moczenia w mleku i dzisiaj powiemy Wam jak długo je moczyć.
Moczenie śledzi w mleku jest bardzo ważnym etapem. Dzięki temu mięso nie tylko staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Śledzie są bardzo słoną rybą. Jeśli nie będziemy ich moczyć potrawa nam po prostu nie wyjdzie bo będzie najzwyczajniej w świecie zbyt słona.
Jeśli śledzie kupujemy w filetach to wystarczy moczyć je przez 3 godziny. Oczywiście podczas moczenia wkładamy je do lodówki. W trakcie moczenia co godzinę wymieniamy mleko na świeże. W przeciwnym wypadku nie będzie ono w stanie wyciągnąć tak wiele soli z filetów śledziowych.
Jeśli kupujesz śledzie w całości, to moczymy je w mleku jeszcze przed wyfiletowaniem. Wtedy musimy je moczyć przynajmniej przez 12 godzin, a najlepiej jest robić to nawet przez cała dobę zmieniając w połowie czasu mleko na świeże.