Sprawdzone babcine sposoby sprzed lat, które warto znać

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-12-20

Nasze babcie miały swoje sprawdzone sposoby, które pomagały im w codziennych domowych obowiązkach. Nie posiadały tak łatwego dostępu do wielu rozwiązań, jak my dzisiaj. Nie oznacza to jednak, że sposoby te dziś nie są przydatne. Wręcz przeciwnie, warto o nich pamiętać i w tym artykule postaramy się Wam je przypomnieć.

Studzenie herbaty

Babcie miały bardzo prosty i praktyczny sposób na studzenie herbaty, zanim podały ją swoim wnukom. Wiele osób o nim już zapomniało, a jest genialnie prosty. Wystarczy, że weźmiemy kubek z herbatą oraz drugi pusty kubek.

Następnie nad zlewem przelewamy herbatę z jednego kubka do drugiego. Trzeba robić to dość energicznie i z pewnej odległości. Dzięki temu po paru razach herbata schłodzi się i będzie można napić się jej bez poparzenia sobie języka.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Zatrzymywanie ciepła potraw w kocu

Ten trik może Wam się przydać zwłaszcza teraz podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nasze babcie bardzo często tak robiły. Po ugotowaniu ziemniaków i odlaniu wody, gorący garnek zawijały w koc, a nawet w więcej warstw.

Dzięki temu danie zachowywało ciepło i było gotowe do podania nawet po dłuższym czasie, gdy wszyscy domownicy wrócili już ze szkoły lub pracy. Nie trzeba było ponownie go odgrzewać, a przez to danie jest smaczniejsze.

Skorupki jajek jako nawóz

Wyparzone, a następnie pokruszone skorupki jajek to genialny nawóz, który możemy dodać do ziemi. Regulują pH i niwelują kwaśny odczyn gleby. Dlatego zalecane są do roślin, które lubią glebę zasadową. Wiele roślin ozdobnych do nich należy.

Domowy sposób na zajady

Zajady, gdy je zlekceważymy mogą przemienić się w bolesne rany. Często ich powstawanie związane jest z niską odpornością. Nasze babcie miały na nie sposób. Stosowały papkę z drożdży piekarskich, które należy wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody. Tak powstała mieszankę nakładamy na zajady. Są one skuteczne ze względu na zawartość witaminy B.

Czyszczenie srebra

Na srebrze z czasem pojawia się osad, który sprawia, że nie wygląda ono już tak okazale. Możesz wyczyścić swoją srebrną biżuterię babcinym sposobem. Wystarczy, że do litra gorącej wody dodasz po łyżeczce octu i sody oczyszczonej. Następnie zanurzysz na kwadrans biżuterię i po wyjęciu wypłuczesz ją pod bieżącą wodą. Dzięki temu będzie wyglądać znów jak nowa. Nie stosuj sposobu w przypadku biżuterii zawierającej kamienie jubilerskie.

Usunięcie plam po buraka z dłoni

Obecnie, gdy gotujemy buraki możemy założyć jednorazowe rękawiczki. Dzięki temu dłonie pozostaną czyste. Kiedyś jednak nie było to tak proste. Dziś również nie zawsze mamy pod ręką rękawiczki. Dlatego warto znać ten trik.

W usunięciu czerwonych plam z dłoni po krojeniu buraków pomoże sok z cytryny. Pamiętaj jednak, aby nie stosować go, gdy masz na dłoniach rany. Użycie soku spowoduje silne i nieprzyjemne pieczenie.

Łatwe krojenie mięsa

Jeśli chcesz pokroić świeże mięso w małe kawałki, to może być to trudne. Ułatwisz sobie tę czynność, jeśli mięso najpierw włożysz do zamrażarki. Nie powinno całkowicie zamarznąć, ale dzięki temu stanie się bardziej zwarte i łatwiejsze w krojeniu.

Podobne artykuły