5 rzeczy, o których musisz pamietać idąc na grzyby

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-09-06

Sezon na grzyby w lasach w pełni. Można spotkać je już na terytorium całego kraju. To doskonała okazja, aby przygotować pyszne dania z grzybami leśnymi, zamarynować je lub ususzyć na zimę. Zbieranie grzybów to również sposób na odprężenie się. Nawiązanie kontaktu z naturą i spacer po lesie. Aby zbieranie grzybów było bezpieczne musimy jednak pamiętać o kilku rzeczach.

1. Zbieraj grzyby, które znasz

To jedna z najważniejszych zasad, o której należy pamiętać. Może ustrzec nas to przez poważnymi problemami zdrowotnymi, a nawet śmiercią w wyniku zjedzenia trującego okazu. Dlatego powinniśmy zbierać tylko te grzyby, które doskonale znamy i potrafimy zidentyfikować. Warto mieć ze sobą również atlas grzybów, tym bardziej, że w dobie smartfonów możemy go pobrać na telefon, jako aplikację.

W rozpoznaniu grzybów pomogą nam również takie aplikacje jak Google Lens. Obiektyw Google wyszukuje obiekty, które znajdują się na zdjęciach. Dlatego po zrobieniu zdjęcia grzyba może on pomóc go nam rozpoznać. Pamiętajcie jednak, aby wynik zawsze porównać z atlasem grzybów. Nakierowuje to nas jednak na konkretny gatunek i ułatwia korzystanie z atlasu.

Pamiętajmy o tym, że grzyby trujące mogą przypominać te jadalne. Tak jest choćby w przypadku muchomora zielonkawego (sromotnikowego), którego zjedzenie jest śmiertelne. Jest on podobny do kani. Mimo, iż dla wprawnego oka grzybiarza różnica widoczna jest od razu, to stale dochodzi do pomyłek. Dlatego jeśli nie jesteśmy pewni, pozostawmy danego grzyba innym bardziej doświadczonym grzybiarzom.

Po lewej kania – po prawej muchomor sromotnikowy

2. Nie rozpoznawaj grzybów po gorzkim smaku

Wiele osób wierzy w sposób, który pozwala rozpoznać grzyba trującego po gorzkim smaku i dlatego dotyka go językiem. Nie jest to jednak prawdą i sposób ten nie zadziała. Muchomor sromotnikowy dla przykładu nie ma gorzkiego smaku, wręcz przeciwnie. Dlatego w ten sposób nie tylko nie rozpoznamy właściwie grzyba, a nawet sobie zaszkodzimy i przyniesiemy go do domu, a następnie zjemy.

3. Nie zbieraj grzybów do foliowego worka

Gdy wybieramy się na grzybobranie zwykle spędzamy na nim kilka godzin. Jeśli zamkniemy zebrane podczas niego grzyby w foliowym worku, to zarówno stracą one na wyglądzie, jak i na smaku.

Dlatego grzyby najlepiej jest zbierać do koszyka. Zapewnia on wentylację grzybom z każdej ze stron.

4. Informujemy bliskich o swoich planach

Bardzo ważne jest by informować innych o tym, że idziemy na grzyby. Zwłaszcza gdy chorujemy na jakieś przewlekłe choroby lub po prostu nasz wiek może wiązać się z wystąpieniem niebezpiecznych sytuacji dla zdrowia.

Dzięki temu rodzina, która nie może nawiązać z nami kontaktu będzie wiedziała gdzie nas szukać i będzie mogła poinformować odpowiednie służby.

Nie zawsze bowiem możemy mieć możliwość wezwania pomocy np. gdy chwilowo stracimy zasięg lub telefon się rozładuje. Dlatego warto zabrać ze sobą również powerbank, dzięki któremu naładujemy telefon.

Telefon może być dla nas również cennym źródłem światła w nocy, gdy przyjdzie nam spędzić ją w lesie gdy się zgubimy.

5. Omijaj bardzo młode i bardzo stare grzyby

Grzyby jadalne należy zbierać wtedy, gdy są już rozwinięte. Pozostaw bardzo młode okazy, które czasami ciężko jest rozpoznać i inne grzyby niejadalne mogą je wtedy przypominać. Stare okazy natomiast zapewne będą robaczywe i i tak ich nie wykorzystamy. Dlatego lepiej, aby pozostały w lesie i rozsiewały tym samym zarodniki, aby podczas naszego kolejnego grzybobrania zebrać więcej dorodnych okazów.

Podobne artykuły