Kotlety schabowe to klasyka gatunku. Są świetnym dodatkiem do obiadu. Prostym, a zarazem bardzo wytrawnym. Niestety, mogą podczas przygotowywania stać się twarde. Zazwyczaj dzieje się tak przez błąd, który popełniamy.
Schab przed przygotowaniem kotletów najlepiej jest zamarynować w mleku. Dzięki temu staje się delikatniejszy. Kawałki schabu przekładamy plasterkami cebuli, a następnie zalewamy mlekiem. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym kotlety możemy wyjąć i odsączyć. Osuszamy je papierowym ręcznikiem. Samo marynowanie jest bardzo ważne, ale jest jeszcze coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę. Przez to kotlety też mogą być twarde.
Kolejnym etapem przygotowywania kotletów mielonych, jest ich rozbijanie. Musimy to zrobić dokładnie, aby mięso skruszało i było miękkie po usmażeniu. Schabowe wykładamy też dopiero na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu nie nasiąkną one tłuszczem i będą smaczniejsze.