Schabowe wyszły Ci zbyt twarde? To przez ten błąd!

Kuchnia Data publikacji: 11 lutego 2023

Kotlety schabowe to klasyka gatunku. Są świetnym dodatkiem do obiadu. Prostym, a zarazem bardzo wytrawnym. Niestety, mogą podczas przygotowywania stać się twarde. Zazwyczaj dzieje się tak przez błąd, który popełniamy.

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde?

Schab przed przygotowaniem kotletów najlepiej jest zamarynować w mleku. Dzięki temu staje się delikatniejszy. Kawałki schabu przekładamy plasterkami cebuli, a następnie zalewamy mlekiem. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym kotlety możemy wyjąć i odsączyć. Osuszamy je papierowym ręcznikiem. Samo marynowanie jest bardzo ważne, ale jest jeszcze coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę. Przez to kotlety też mogą być twarde.

O czym warto pamiętać, podczas smażenia kotletów schabowych

Kolejnym etapem przygotowywania kotletów mielonych, jest ich rozbijanie. Musimy to zrobić dokładnie, aby mięso skruszało i było miękkie po usmażeniu. Schabowe wykładamy też dopiero na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu nie nasiąkną one tłuszczem i będą smaczniejsze.

Przepisy na kotlety schabowe

https://dompelenpomyslow.pl/kotlety-schabowe-gyros/
https://dompelenpomyslow.pl/schabowe-pod-pierzynka-z-cebuli-i-papryki-przepis-na-pyszne-kotlety/
https://dompelenpomyslow.pl/schabowe-z-cebulka/
https://dompelenpomyslow.pl/schabowe-z-mloda-kapustka-2/

Podobne artykuły