17 marca 2021

Na co zwrócić uwagę kupując białą kiełbasę?

Biała kiełbasa tradycyjnie pojawi się podczas Wielkanocy na naszych stołach. Wszystko lubimy dobrze doprawioną białą kiełbasę podaną wraz z żurkiem.

Białą kiełbasę kupujemy parzoną lub surową. Przy czym kupując tę drugą należy uważać bo można się zatruć. Dlatego powinna być ona świeża i odpowiednio przechowywana.

Surowa biała kiełbasa ma ładny biało-różowy kolor. Oczywiście tłuszcz i przyprawy będą również widoczne. Kiełbasa parzona z racji tego, że została wcześniej poddana już obróbce cieplnej będzie miała szary kolor. Jest ona dużo bezpieczniejsza w zakupie jeśli chodzi o możliwość zatrucia się.

Na co zwrócić uwagę kupując białą kiełbasę

Zwróć uwagę na jej kolor

Pierwsza wskazówka została już podana. W przypadku kiełbasy surowej zwracajmy uwagę na kolor – musi być biało-różowy. Jeśli coś nam się w nim nie spodoba, zobaczymy jakieś ciemne dziwne plamy, szare mięso, wtedy lepiej jest zrezygnować z zakupu.

Biała kiełbasa surowa

W przypadku kiełbasy białej parzonej szary kolor jest czymś normalnym. Została ona bowiem wcześniej już poddana obróbce cieplnej.

Sprawdź skład

Dobrą jakość wyrobów mięsnych poznać można po składzie. Oczywiście im krótszy on jest tym lepiej. Zwróć uwagę również na zawartość mięsa. Dobra kiełbasa biała nie powinna mieć mniej niż 90% wieprzowiny. Czasami jest to mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego, a w przypadku tradycyjnych niemieckich białych kiełbas jest to cielęcina.

Jeśli kiełbasa zawiera mniej mięsa np. 60% to oznacza, że resztę wypełnienia stanowią tanie dodatki. Oczywiście kiełbasa może zawierać konserwanty, ale gdy jest naprawdę dobrej jakości to konserwantem jest zazwyczaj po prostu sama sól. Dlatego im krótszy skład kiełbasy i im mniej składników, których nie znamy tym lepiej.

Zwróć uwagę na to jak jest przechowywana

Pamiętaj o tym, że biała kiełbasa jest produktem, który psuje się szybko i dlatego łatwo się nim zatruć. Nie tylko biała kiełbasa surowa, ale również ta parzona może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Dlatego kupujemy je na ostatnią chwilę, przechowujemy w lodówce i konsumujemy po przygotowaniu nie zostawiając jej na długo.

Kiełbasę białą można również mrozić. Zarówno przed parzeniem, jak i po parzeniu. Przy rozmrażaniu pamiętajcie jednak, że należy robić to powoli w lodówce.

Dlatego warto zwrócić uwagę w sklepie czy czasem kiełbasa nie leży w ciepłym miejscu zanim zostanie przełożona do lodówek.

Jak przygotować białą kiełbasę?

Możliwości mamy wiele, ale najczęściej po prostu ją gotujemy do żurku. Kiełbasę umieszczamy we wrzącej wodzie, czekamy aż znów się zagotuje, wyłączamy gaz i pozostawiamy surową białą kiełbasę na 30 minut.

Surową białą kiełbasę można również piec, ale jeśli chcemy ją smażyć to powinna być to kiełbasa parzona, albo wcześniej sami powinniśmy ją sparzyć.