5 urządzeń, które powinny się znaleźć w każdej kuchni

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-12-19

Kuchnie w lokalach gastronomicznych to miejsca, w których powstają prawdziwe dzieła sztuki. Czasem są to tylko desery, innym razem drinki, a często dania obiadowe i przekąski. Aby możliwe było ich przygotowanie, a następnie serwowanie trzeba zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt dla gastronomii. Poznaj 5 urządzeń, bez których Twoja kuchnia nie będzie kompletna.

Zamierzasz otworzyć lokal gastronomiczny? A może prowadzisz już restaurację, ale chcesz zmienić profil jej działalności? W każdej z sytuacji przyda Ci się wiedza na temat wyposażenia profesjonalnej kuchni. Produkty potrzebne do realizacji tego zadania znajdziesz w sklepie z urządzeniami gastronomicznymi.

Niezbędne artykuły gastronomiczne

Robiąc listę artykułów gastronomicznych, które są potrzebne w zawodowej kuchni, niejeden inwestor łapie się za głowę. W praktyce jednak wyposażeni profesjonalnej kuchni trzeba zacząć od najważniejszych sprzętów dla gastronomii. Wszystkie produkty z poniższej listy znajdziesz w sklepie z urządzeniami gastronomicznymi Technica, który prowadzi sprzedaż internetową: https://sklep.technica.pl/. Oczywistym jest, że inne potrzeby na pizzeria, inne cukiernia, a jeszcze inne bar serwujący przekąski i alkohol. Jednak tych 5 artykułów gastronomicznych potrzebuje każdy z nich:

1. Szafy, szafki, regały — ogółem meble ze stali nierdzewnej, które są przeznaczone do magazynowania składników spożywczych i półproduktów. Zmieścisz na nich również naczynia, garnki, małe AGD. Dzięki szafkom nawet w niewielkiej kuchni zapanuje ład i porządek, a ergonomiczne ustawienie pozwoli maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Wyposażenie profesjonalnej kuchni wykonane ze stali to najlepszy wybór. Materiał ten cechuje wysoka wytrzymałość na zmienne temperatury, łatwość w utrzymaniu czystości oraz gustowny, minimalistyczny design.

2. Urządzenia chłodnicze — szafy, komory, lady i witryny, lecz przede wszystkim uniwersalne lodówki. W tej kategorii jest duży wybór sprzętu dla małej gastronomii. Urządzenia przeznaczone są do przechowywania mięsa, ryb, warzyw, owoców i wszystkich tych produktów spożywczych, które mają pozostać dłużej świeże. Mrożenie wydłuża ich datę przydatności do spożycia, a chłodzenie pozwala zachować walory smakowe, zapachowe, wizualne i odżywcze przez kilka dni. W takim mikroklimacie proces namnażania się bakterii zostaje skutecznie spowolniony.

3. Zmywarki gastronomiczne — utrzymanie czystości to pracochłonne zajęcie, które znacznie usprawnią zmywarki. Mieszczące nawet kilkaset sztuk naczyń i sztućców wyparzają je i dezynfekują w wysokich temperaturach. Dzięki nim masz pewność, że dania serwowane są zgodnie z obowiązującymi standardami BHP.

4. Urządzenia do obróbki termicznej — grille, kuchnie, patelnie, kotły, bemary, piece, piekarniki, podgrzewacze i wiele innych sprzętów dla gastronomii można wybrać do swojego lokalu. Wszystko zależy od tego, jakie dania są w karcie i jaki jest sposób ich przyrządzania. Jednak nawet w barach przydatne okazują się sprzęty do małej gastronomii służące do obróbki termicznej jedzenia.

5. Zastawa stołowa i przybory kuchenne — to bardzo rozbudowana kategoria produktów, w której znajdziesz setki artykułów gastronomicznych. Wśród nich są akcesoria przeznaczone dla branży cukierniczej, piekarniczej oraz pozostałych. Warto zwrócić szczególną uwagę na kompletowanie zastawy, ponieważ na zadowolenie gości wpływa nie tylko smak, ale też sposób serwowania potraw.

Gdzie kupować wyposażenie profesjonalnej kuchni? Najlepszym miejscem wydaje się być sklep z urządzeniami gastronomicznymi.

Podobne artykuły