Razem z frytkami z McDonald’s jemy substancje usuwające pleśń?

Zdrowie Data publikacji: 30 września 2018

Jak twierdzi portal napoziomiezdrowie.pl, frytki z McDonald’s zawierają niepokojące składniki. Zastanówmy się, co tak naprawdę potrzebne jest do zrobienia frytek. Są to ziemniaki, które są głównym składnikiem. Do tego potrzebujemy oleju, w którym je usmażymy oraz soli, która doda nam smaku. Jaki skład mają frytki, które kupimy w tej popularnej sieci fast-food?

Frytki z McDonald’s zawierają aż 17 składników

Oczywiście są w nich ziemniaki, bo bez nich frytek by nie było. Znajdziemy tam też glutaminian sodu, który dodaje nam smaku. Dekstroza, czyli rodzaj cukru. Pirofosforan sodu, który utrzymuje żółty kolor frytek, dietetycy alarmują, że jest on niebezpieczny do spożycia. Dimetylopolisiloksan, nazwa długa, a sam środek odpowiada za antyspienianie – znajdziesz go np. w odżywkach do włosów, służy też do usuwania pleśni.

TBHQ to składnik, który powstaje na bazie ropy naftowej i może powodować choroby skóry, astmę i zaburzenia hormonalne. Olej do smażenia jest mieszanką 7 skłądników, utwardzony olej sojowy zawiera właśnie TBHQ, oprócz tego znajdziemy tam olej rzepakowy, kukurydziany. Ten tworzony jest głównie z modyfikowanej genetycznie kukurydzy.

To trochę dużo składników jak na zwykłe frytki i to jeszcze nie wszystkie!

Źródło artykułu: http://www.napoziomiezdrowie.pl/zabojcze-frytki-mcdonalds-zjadasz-skladniki-stosowane-do-usuwania-plesni-ujawniono-sklad/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły