Jajka to pokarm, który jest bardzo zdrowy. Zawierają dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Do tego jest bogate w witaminy, jak choćby witaminę A, E, D, K czy witaminy z grupy B. Posiada również wiele minerałów. W tym tak dobrze znany nam ze skorupek wapń, ale też potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź czy selen.
Żółtko białka to natomiast źródło beta-karotenu i luteiny. Znajdziemy w nich również dobry dla naszego organizmu tłuszcz (nasycone kwasy tłuszczowe). To wszystko sprawia, że jajka są niezbędnym elementem zdrowiej diety. W jakiej formie będą najlepsze?
Jajka można przygotować na wiele sposobów. Jajka sadzone czy jajecznice smażone na maśle klarowanym. Tutaj jak się pewnie domyślacie smażenie i tłuszcz sprawiają, że nie będzie to najzdrowszy sposób ich przygotowania, ale nie oznacza to od razu, że macie z nich rezygnować jeśli je lubicie.
Jajka można również ugotować w koszulce co sprawia, że wyglądają bardzo wytwornie i będą świetnym dodatkiem do śniadania. Jak prosto zrobić jajko w koszulce opisywaliśmy w jednym z naszych kulinarnych poradników. Jeśmy już bardzo blisko, gotowanie jest bowiem najzdrowszym sposobem na przygotowanie jajek.
Najlepiej jest jednak ugotować jajko w skorupce na miękko nie dłużej niż 5 minut. Dzięki temu jesteśmy w stanie przyswoić najwięcej z jego cennych właściwości.
Jajka na miękko nie tylko są bardziej lekkostrawne niż na twardo. Zachowuje ono również więcej cennych dla nas właściwości odżywczych, które już w przypadku gotowania jajko na twardo praktycznie w połowie tracimy.
Lubisz jeść jajka i zależy Ci na tym, aby czerpać z ich prozdorowtnych właściwości jak najwięcej? Jedz zatem jajka gotowane na miękko.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.