Zapytano ekspertów czy należy myć surowego kurczaka. Chcesz znać odpowiedź?

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2018-04-08

Ostatnio opublikowaliśmy artykuł, w którym tłumaczyliśmy, że mycie świeżych piersi z kurczaka może wręcz nam zaszkodzić. Spotkał się on ze zróżnicowanym odbiorem, pojawiło się też dużo krytyki. Dlatego dzisiaj chcielibyśmy przytoczyć opinie ekspertów.

Czy myć świeży drób przed gotowaniem?

Serwis buzzfeed najpierw przeprowadził ankietę wśród swoich użytkowników by sprawdzić ile osób myje kurczaka przed gotowaniem. Okazuje się, że było to tylko 36% osób biorących udział w ankiecie, a 64% przyznało, że kurczaka nie myje przed przygotowaniem.

Zaobserwuj nas na Facebooku

DomPelenPomyslow.pl Właśnie dlatego mycie mięsa przed gotowaniem jest niebezpieczne dla zdrowia!

Opinia ekspertów

Dlatego postanowiono sięgnąć dalej i sprawdzić co o tym twierdzą eksperci w dziedzinie żywności. Zwrócili się oni do trzech ekspertów, przedstawiciela USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych), eksperta od chorób zakaźnych i profesora medycyny oraz szefa kuchni jednej ze znanych Nowojorskich restauracji.

Rzecznik USDA Marianne H. Gravely

Według rzecznik USDA kurczaka nie myjemy przed przygotowaniem. Dodatkowo zaleca ona by nie myć żadnego innego surowego mięsa bo tym samym rozprzestrzeniamy bakterie, które mogą być powodem chorób.

W rzeczywistości mycie go nie powoduje usunięcie z niego tych bakterii, a jedynie rozsianie ich po pomieszczeniu. Niektóre z nich są wręcz tak mocno związane z mięsem, że nie da się ich wymyć bez względu na to jak wiele razy mięso umyjemy.

Dlatego najlepszym sposobem na zabicie tych bakterii jest po prostu obróbka termiczna. Bakterie te zginą gdy mięso osiągnie ok. 75 stopni Celsjusza.

Profesor University of Arizona Kelly Reynolds

Jego podejście do tego jest takie samo. Nie myjemy mięsa przed przygotowaniem.

Według niego umycie kurczaka nie jest w stanie usunąć żadnych patogenów. Zgodził się również z rzecznikiem USDA, że rozpryski wody mogą tymi patogenami zarazić nasze dłonie, ubranie i inne rzeczy znajdujące się w kuchni. Tym samym możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Według niego mycie w gorącej wodzie również nic nie da. Kurczak musi się po prostu w takiej temperaturze przez kilka minut gotować. Więc płukanie go nie ma większego sensu.

Chociaż przyznaje, że sam myje kurczaka z przyzwyczajenia bo nie lubi tej śliskiej warstwie na nim. Jednak uważa, że to siedzi w naszej głowie, ale jest to praktyka od której powinniśmy uciec.

Szef kuchni Le Coq Ricoz Nowego Jorku

Szef kuchni renomowanej restauracji z Nowego Jorku również nie zaleca mycia mięsa. Pochodzi z Francji i uważa się tam, że mycie mięsa wypłukuje część smaku mięsa. Podczas gotowania bakterie i tak są całkowicie zabijane, a mięso, które kupujemy jest pod ścisła kontrolą i do sklepu trafia już oczyszczone.

Źródło artykułu: https://www.buzzfeed.com/michelleno/we-asked-experts-whether-washing-raw-chicken-was-legit-or?utm_source=dynamic&utm_campaign=bffbbuzzfeedtasty&ref=bffbbuzzfeedtasty&utm_term=.sjjAGEYRQ#.eu7Mvy90q

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły