Przed zjedzeniem brzoskwiń umyj je octem

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-08-15
Przed zjedzeniem brzoskwiń umyj je octem

Brzoskwinie to przepyszne, słodkie i soczyste owoce. Świetnie smakują jako przekąska bez żadnych dodatków. Pokochają je również dzieci. Można przygotować na ich bazie wiele różnych słodkich deserów i ciast. Sposobów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele, ale zanim to zrobimy warto je dobrze umyć i wykorzystać do tego ocet.

Jak myć brzoskwinie przed spożyciem?

Doskonale zdajemy sobie sprawę o tym, że wszystkie owoce przed zjedzeniem należy dokładnie umyć. Na świeżych brzoskwiniach mogą znajdować się bakterie, grzyby, inne mikroorganizmy, a nawet śladowe ilości pestycydów.

Colorado State University przygotował poradnik, z którego dowiemy się, jak myć świeże produkty, aby były bezpieczne do spożycia (źródło: nifa.usda.gov). Możemy dowiedzieć się z niego wielu ciekawych rzeczy. Przede wszystkich żadna metoda mycia nie pozwoli w stu procentach usunąć wszystkich drobnoustrojów, które znajdują się na świeżych produktach.

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

Możemy jednak ograniczyć ich ilość, a mycie warzyw pod bieżącą wodą nie tylko pomaga usunąć bakterie czy brud, ale też pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się na brzoskwiniach, ale też innych owocach, które kupujemy na ryneczku lub w sklepie.

Podczas mycia owoców w wodzie powinniśmy zawsze używać czystej miski, a temperatury woda powinna być przynajmniej 10 stopni mniejsza od temperatury produktu. Jeśli trzymamy go w kuchni na blacie, to będzie miał on temperaturę pokojową.

Wykorzystaj ocet do mycia brzoskwiń

Specjaliści Colorado State University zalecają wykorzystanie zwykłego białego octu podczas mycia owoców czy warzyw. Wystarczy, że do miski z zimną wodą dodajmy 1/2 szklanki octu na 1 szklankę wody.

Po takiej kąpieli owoce płuczemy jeszcze czystą wodą. Dlaczego warto to zrobić? Kąpiel w occie pomaga zabić bakterie, które znajdują się na owocach. Główną substancją, którą znajdziemy w occie jest kwas octowy. Ma on działanie bakteriobójcze, może więc zabić szkodliwe dla naszego zdrowia bakterie lub zapobiec ich dalszemu namnażaniu (źródło: onet.pl).

Pamiętaj też, aby przed obróbką owoców umyć ręce mydłem, tak by ponownie nie przenosić na nie zanieczyszczeń. To samo dotyczy wykorzystania świeżej deski do krojenia czy noża, które wcześniej nie miały styczności z np. nieumytymi owocami.

Jak wybrać dobre brzoskwinie?

Wiemy już jak umyć brzoskwinie, aby usunąć z nich zanieczyszczenia i bakterie. Warto również wiedzieć, jak wybrać najlepsze okazy. Wiedza ta przyda nam się, gdy planujemy z brzoskwiń przyrządzić domowe przetwory. Wtedy jakość owoców jest szczególnie ważna.

Warto ubrać jednorazową rękawiczkę lub woreczek na rękę, a następnie wziąć w nią jeden owoc. Naciśnij skórkę i sprawdź czy jest elastyczna. Po wciśnięciu powinna wrócić do swojego pierwotnego stanu. Owoc powinien być miękki, ale nie przejrzały. Jeśli skórka pozostaje wgnieciona, to oznacza, że brzoskwinie zaraz zaczną się psuć.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Mogą Cię zainteresować