Jeśli robisz na śniadanie parówki nie GOTUJ ICH!

Zdrowie Data publikacji: 15 lutego 2018

Lubisz jeść parówki? Zapomnijmy na razie o ich składzie, chociaż w tej kwestii można by wiele powiedzieć. Dzisiaj zajmiemy się zupełnie inną ich właściwością, która może nie być dobra dla Twojego zdrowia.

Czy wiesz, że parówek nie powinno gotować się w wodzie czy grillować lub piec? To dlatego, że zawierają one azotyn sodu, który podczas długiej obróbki termicznej lub w temperaturze ponad 150 stopni Celsjusza wydziela nitrozoaminy, związki silnie rakotwórcze!

Działanie rakotwórcze dla zwierząt zostało udowodnione, natomiast ze względu na bardzo niskie typowe wchłanianie nitrozoamin przez człowieka z żywności, rzędu 0,1–1 mg/dobę, określenie zagrożenia jest bardzo utrudnione. Ponadto nitrozoaminy mogą działać mutagennie, teratogennie i embriotoksycznie. [Wikipedia]

Dlatego gdy chcesz podgrzać parówki najlepiej na krótko włożyć je do wrzątku lub zrobić to w kuchence mikrofalowej na krótkim czasie podgrzewania.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły