Lodówka jest jednym z najważniejszych sprzętów w naszej kuchni. Nie wyobrażamy sobie dzisiaj bez niej życia. Czy jednak potrafimy korzystać z niej w prawidłowy sposób? Dzisiaj zajmiemy się tematem prawidłowego przechowywania żywności w lodówce.
Jedną z rzeczy, o których musimy pamiętać to to, że na różnych poziomach lodówki układamy różne produkty. Powód jest bardzo prosty. Temperatura w całej lodówce nie jest jednakowa. Jedne miejsca są chłodzone lepiej, a drugie mniej. Oczywiście im nowocześniejsza lodówka tym problem ten lepiej jest rozwiązywany i temperatura jest bardziej jednolita. Mimo wszystko, nadal drzwiczki są miejscem, które są narażone na największe wahania temperatur przez to, że otwieramy je by sięgnąć po coś do lodówki.
Na górnej półce, na której temperatura zwykle jest najwyższa w całej lodówce układamy produkty, które nie psują się tak łatwo. Nie możemy więc położyć tam świeżego mięsa, ale za to świetnie sprawdzi się ona na nabiał. Możemy położyć tam jogurty, mleko, produkty, które powstają poprzez proces fermentacji.
Jeśli chodzi o produkty, które psują się szybko i mają krótki termin przydatności do spożycia, to dla nich przeznaczona jest środkowa półka. Układamy tam nie tylko produkty, z krótkim terminem, ale również rzeczy wcześniej przygotowane, które chcemy przechować w lodówce.
Dolna półka za to przeznaczona jest na produkty surowe takie jak mięso oraz ryby. Pozostaje nam jeszcze szuflada, która służy do przechowywania warzyw i owoców. Aby łatwiej je oddzielić, często wyposażona jest w ruchomą przegrodę.
Drzwiczki lodówki to natomiast najlepsze miejsce na napoje, butelki z sosami czy słoiki.
Wiemy już na jakich półkach jakie produkty ustawiać. Teraz zajmiemy się tym, w czym je trzymać. Najlepiej jest stosować pojemniki na żywność, a najzdrowsze są te wykonane ze szkła. Nie wchodzi ono w reakcję z produktami spożywczymi.
Dlaczego produkty należy trzymać w pojemnikach? Zalet tego rozwiązania jest wiele. Po pierwsze nie przechodzą one zapachami z innych produktów. Po drugie, nie psują się tak szybko i nie brudzą one nam lodówki, a zatem można rzadziej ją czyścić. Kolejną zaletą jest to, że produkty tak nie wpłyną na szybsze psucie się innych produktów, które już trzymamy w lodówce. Dlatego warto zorganizować je w dodatkowych pudełkach.
Na dnie szuflady, w której trzymamy owoce i warzywa warto jest ułożyć papierowe ręczniki i co jakiś czas je wymieniać. Dzięki temu pochłoną one wilgoć, a to sprawi, że świeże produkty tam trzymane dłużej pozostaną świeżymi.
Nie pozwalaj by w lodówce znajdowały się produkty przeterminowane i psujące się. Dlatego należy je regularnie przeglądać i wyrzucać to co nie nadaje się już do zjedzenia.
Ciekawym pomysłem jest przygotowanie koszyka na produkty, których termin przydatności do spożycia niedługo się skończy. Dzięki temu będziemy wiedzieli po co warto sięgnąć w pierwszej kolejności. Dzięki temu nie będziemy musieli ich wyrzucać, a to również oszczędność w domowym budżecie.
Ciekawym rozwiązaniem jest również zakup zgrzewarki hermetycznej. Kiedyś urządzenia te głównie były stosowane w pakowaniu żywności dla sklepów. Dzisiaj są one dostępne praktycznie dla każdego. Mają małe wymiary i nieduża cenę. Dlatego możemy zastosować zgrzewarki w swoje kuchni.
Urządzenie takie posiada pompę próżniową. Wysysa powietrze z woreczka, a następnie zgrzewa go, aby go szczelnie zamknąć. Możemy pakować w ten sposób nie tylko mięso, ale również warzywa czy gotowe potrawy. Wydłuża to przydatność do spożycia tych produktów praktycznie pięciokrotnie.