Najlepsze kopytka wyjdą, gdy dodasz ten nietypowy składnik

Kuchnia Data publikacji: 06 marca 2024

Kopytka to danie bardzo popularne w naszym kraju i niezwykle lubiane. To rewelacyjne połączenie gotowanych ziemniaków i mąki można podawać z różnorodnymi dodatkami — zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak nie wszystkie kopytka wychodzą idealne, rozpływające się w ustach. Dlaczego tak jest i jaki tajemniczy składnik warto do nich dodać, aby pokochać kopytka na nowo?

Kopytka — danie na słono, słodko, ze śmietaną i z sosami

Kopytka są daniem bardzo uniwersalny. Świetnie smakują z cukrem i masłem albo z owocami i śmietaną. Rewelacyjnie nadają się jako dodatek do sosów. Niesamowicie współgrają z cebulką i boczkiem.

Nie da się ukryć, że w każdym domu przepis na kopytka jest nieco inny. Przechodzą z pokolenia na pokolenie i mogą różnić się rodzajem składników lub gramaturą. Sposób jedzenia kopytek to też powód zażartych sporów pomiędzy ludźmi. Nie można zaprzeczyć jednak, że kopytka mogą być przekąską, jak i solidnym obiadem.

Aksamitnie miękkie kopytka — dodaj mleko do wody

Przygotowane kopytka gotuje się zwykle w lekko osolonej wodzie. Warto robić to mniejszymi partiami, aby kopytka nie kleiły się ze sobą. Wystarczy półtorej minuty po wypłynięciu, aby kopytka były gotowe do spożycia. Danie warto rozłożyć na talerze, kiedy jest jeszcze ciepłe, aby kopytka nie skleiły się ze sobą. Wystygnięte będą mocno lepiące, co może wpłynąć na ich estetykę.

Co ciekawe, dodanie niewielkiej ilości mleka do wody, w której będą gotowane kopytka, może wpłynąć na ich delikatność. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiednich proporcjach, czyli 1:1, aby kluski wyszły niezwykle delikatne, niesamowicie aksamitne i miękkie. Co więcej — będą się też znacznie mniej sklejać. Planując podanie kopytek na słodko, można ugotować je wyłącznie w mleku.

Tajemniczy składnik w przepisie na najlepsze kopytka — dodaj, a nie pożałujesz!

Chcesz uzyskać najlepsze, najsmaczniejsze kopytka, jakie dotychczas gotowałaś? Nie wahaj się dodać do nich… kaszy manny. Ten tajemniczy składnik znacznie podkręci ich smak, a ponadto sprawi, że kopytka będą miękkie niczym chmurka. Wystarczy dodać 2 łyżki kaszy manny na pół kilograma ziemniaków, by uzyskać najsmaczniejsze kopytka w życiu!

Kopytka z kaszą manną — przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki kaszy manny;
  • szczypta soli.

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po odcedzeniu jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie pozostaw do ostudzenia. Wbij jajko do zimnych ziemniaków, następnie wsyp mąkę pszenną, kaszę manną i szczyptę soli. Z całości wyrób jednolite ciasto, przełóż na stolnicę i uformuj wałek. Następnie wycinaj pojedyncze kopytka. Gotuj przez 2 minuty w wodzie lub wodzie połączonej z mlekiem i gotowe!

Podobne artykuły