Jelly shots, galaretki z alkoholem

Kuchnia Data publikacji: 07 marca 2017 / Aktualizacja: 2024-05-06

Hej! Tu kanał butelka tv!
Dzisiaj przygotujemy alkoholowe galaretki, bardzo popularne na imprezach w Polsce i USA. Są proste w wykonaniu i z pewnością uświetnią każdą Waszą imprezę.

Do ich przygotowania będziemy potrzebowali galaretkę w proszku oraz alkohol.

Ja w filmie użyłem truskawkowej galaretki i nalewki, które wleję do foremek po cytrusach i do foremek na babeczki. Jeżeli chcecie, możecie wykorzystać inne alko-formy, np. foremki na lodowe kostki do drinków, albo kubeczki i kieliszki. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni :)

Zaczynamy od przygotowania foremek z owoców. Jedyne co musimy zrobić to przekroić je na pół i wyciągnąć środki.

Następnym krokiem będzie rozpuszczenie galaretki w gorącej wodzie. Do alkoholowych galaretek potrzebujemy szklankę wody. Jeżeli chcemy przygotować wersję bezalkoholową, będziemy potrzebować 0,5 litra wody.

Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Gdy galaretka przestanie parować, ale będzie jeszcze w s  tanie płynnym, dodajemy wybrany alkohol. Najlepiej, jeżeli będzie on biały, np. wódka, spirytus, gin lub alkohol w kolorze galaretki.

Płynną galaretkę wlewamy do foremek. Ja do silikonowych wleję galaretkę bez alkoholu, a do foremek po cytrusach wleję galaretkę z alkoholem. Tak zalane alko-formy odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu aż galaretka stężeje.

Teraz pozostaje nam już tylko, wyjąć galaretki z foremek na muffinki i pokroić cytrusy.
Jeżeli będziecie mieli problem z wyciągnięciem galaretek z form, wystarczy, że włożycie je na kilka sekund do gorącej wody.

Przepis wideo

Podobne artykuły