Lubisz zupę pomidorową na ostro, ale tym razem zdarzyło ci się przesadzić? Nie spisuj jej jeszcze na straty. Zbyt ostre danie można uratować. Jest na to kilka sposobów, które poznasz w tym artykule. Mogą one być skuteczne również w przypadku innych dań, na przykład sosów na bazie pomidorów.
Marchewka ma słodki smak i idealnie komponuje się z pomidorami. Jeśli więc zupa pomidorowa wyszła zbyt ostra, wystarczy ugotować kilka marchewek, zblendować je i dodać do zupy. Dzięki temu jej słodki smak zniweluje ostrość.
Jeśli zupa jest zbyt ostra, to możesz zwiększyć jej objętość. Rozlej ją na dwa garnki, a następnie dodaj wody z przecierem pomidorowym lub passatą. Dzięki temu będzie o połowę mniej ostra, a ty zyskasz dwa razy więcej zupy.
Jeśli to zbyt dużo, pamiętaj, że zupę możesz mrozić. Gdy wystygnie, przelej do woreczków lub pojemników i włóż do zamrażarki. Gdy nie będziesz miała czasu na gotowanie, wystarczy ugotować makaronu, a zupa będzie już gotowa.
To chyba najszybsza metoda, ale może się nie sprawdzić, gdy zupa będzie naprawdę ostra. Cukier neutralizuję tę ostrość. Dlatego wystarczy dodać go odrobinę i pogotować zupę. Następnie znów sprawdzić jej smak i ewentualnie jeszcze trochę ją dosłodzić.
Śmietana pomaga zneutralizować ostrość. Dlatego, gdy zupa wyszła zbyt ostra, możesz ją zabielić sporą ilością śmietany. Jeśli nie jesteś fanką zabielanych zup, możesz spróbować masła. Dodanie go do zupy, też sprawia, że ostrość jest mniej wyczuwalna.