Jak zachować świeżość kurek? Możemy je wysuszyć lub zamrozić. Ten drugi sposób pomoże nam zachować ich autentyczny aromat i smak, dzięki czemu później dodamy je do ulubionych potraw. Podczas mrożenia kurek pamiętać należy o jednej czynności, o której niestety wiele osób zapomina.
Przed mrożeniem grzybów, najpierw musimy je przesegregować pod względem jakości, a następnie dobrze oczyścić. Dla nikogo z nas nie jest to tajemnicą. Robaczywe lub zgniłe okazy nie nadają się do mrożenia. Musimy więc przeciąć kapelusz i nóżkę, aby wiedzieć, czy grzyb jest zdrowy.
Nie wszystkie grzyby jednak nadają się do mrożenia na surowo. Mało osób wie o tym, że mrożone kurki po rozmrożeniu będą gorzkie w smaku, jeśli wcześniej nie poddamy ich obróbce termicznej.
Wystarczy, że kurku po oczyszczeniu będziemy gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedzamy je i osuszamy. Grzyby przekładamy do woreczków strunowych i możemy je zamrozić.