Krajalnice to urządzenia, które mogą przydać się w każdej kuchni. Są bardzo przydatne bo dzięki nim nie musisz kupować pokrojonego bochenku chleba i czekać, aż poszczególne kromki szybko obeschną. Kup cały bochenek, a następnie wygodnie pokrój go na taką ilość kromek, jaką aktualnie potrzebujesz. Krajalnice oczywiście są przeznaczone nie tylko do pieczywa. Krajalnice do wędlin sprawią, że z łatwością podzielisz upieczony samodzielnie schab. I to nie w cieniutkie plasterki o grubości kartki papieru jakie zwykle dostajemy kupując wędlinę w sklepie mięsnym, ale w tak grube jak tylko lubisz.
Krajalnice mogą pokroić niemal wszystko co potrzebujesz. Za ich pomocą podzielisz pieczywo czy wędlinę, ale również sery, warzywa i inne produkty, których konsystencja pozwala na krojenie. Dzięki temu praca w kuchni stanie się łatwiejsza, a większość zrobi za Ciebie urządzenie. Nie musisz się również martwić o jego żywotność. Krajalnice wykonane są z materiałów nierdzewnych dlatego ani woda, ani soki z krojonych produktów im nie zaszkodzą. Należy tylko pamiętać o ich czyszczeniu co leży w kwestii higieny samego użytkowania krajalnicy.
Krajalnice będą nieocenionym pomocnikiem w wielu sytuacjach. Nigdy nie jesteśmy w stanie dobrać idealną grubość krojenia za pomocą zwykłego noża, a następnie powtórzyć tę czynność wielokrotnie. Dlatego krajalnica z regulacją grubości krojenia będzie czymś co wyjdzie z nam pomocą i nie tylko sprawi, że plastry będą idealnie równe i takie same, ale sama czynność zajmie zdecydowanie mniej czasu. Zanim jednak wybierzemy krajalnice warto poznać ich rodzaje.
Krajalnice dzielimy według tego jakie produkty będą na niej krojone. Oczywiście nie jest to jedyny podział, ale najbardziej intuicyjny, dlatego w pierwszej kolejności chcieliśmy Was z nim zapoznać. Możemy znaleźć krajalnice do pieczywa, krajalnice do wędlin czy krajalnice do sera. Oczywiście wybór jest prosty jeśli potrzebujemy krajalnicy do małego punktu sprzedaży pieczywa. Co jeśli jednak zamierzamy kupić krajalnicę do domu lub punktu gastronomicznego? Wtedy możemy wybrać krajalnice uniwersalne. Są one przeznaczone do krojenia różnych rodzajów produktów. Dlatego za jej pomocą pokroimy chleb na kromki czy wędlinę lub ser na plasterki.
Oprócz podziału ze względu na produkty, krajalnice dzielimy również na trzy rodzaje. Pierwszym z nich są krajalnice ręczne. Stosuje się je zazwyczaj w przypadku gdy nie mamy do pokrojenia hurtowych ilości produktów.
Gdy w grę wchodzą duże ilości produktów do pokrojenia krajalnice ręczne ustępują miejsca krajalnicom automatycznym. Jej główną przewagą jest to, że proces krojenia odbywa się automatycznie. Wystarczy, że ją uruchomimy i nie musimy dalej przy niej stać, możemy przejść do wykonania innych obowiązków.
Jest to rozwiązanie pośrednie, które nie wymaga tego by ciągle przy niej stać gdy ta działa, ale za to umożliwia szybkie podmiany produktów, które są krojone. Sprawdzi się to w miejscach, gdzie korzystamy z wielu produktów, które zamiennie muszą być krojone.