Kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania. Zawiera ona sporo tłuszczu, które łatwo jełczeje i kasza robi się gorzka. Dlatego gdy zmieni nam smak oznacza, że jest już za stara.
Witaminy – B1, B2, B6, E
Minerały – fosfor, magnez, cynk, krzem
Właściwości:
W naszym kraju kasza jęczmienna jest bardzo często stosowana. Kasz może być przechowywana przez 9 miesięcy.
Witaminy – PP, C, Tiamin, Ryboflawina, Niacyna, B6, Kwas foliowy, A, D, E, K
Minerały – fosfor, wapń, magnez, potas
Właściwości:
Kuskus jest dzisiaj bardzo modną kaszą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Wywodzie się z kuchni z krajów Afrykańskich, a tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy. Niestety kasza ta jest bardzo uboga w witaminy oraz minerały.
Właściwości:
Kasza gryczana jest wytwarzana z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. kaszę gryczaną można przechowywać przez dziesięć miesięcy.
Witaminy – C, B1, B2, B3, B6, Kwas foliowy
Minerały – fosfor, wapń, magnez, potas
Właściwości
Komosa ryżowa popularna jest ze względu na prostotę przygotowania. W 2013 roku była nawet ogłoszona kaszą roku w USA.
Witaminy – C, E, B
Minerały – potas, miedź, cynk, żelazo, magnez
Właściwości