Podstawowe informacje o kaszach, które warto znać

Kuchnia Data publikacji: 21 kwietnia 2018

1. Kasza jaglana

Kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania. Zawiera ona sporo tłuszczu, które łatwo jełczeje i kasza robi się gorzka. Dlatego gdy zmieni nam smak oznacza, że jest już za stara.

Witaminy – B1, B2, B6, E
Minerały – fosfor, magnez, cynk, krzem

Właściwości:

  1. Nie zakwasza organizmu
  2. Ma działanie przeciwwirusoe
  3. Nie zawiera glutenu
  4. Polecana jest dla chorych na raka
  5. Uwaga – zawiera wysoki indeks glikemiczny
  6. Pomaga dbać o cerę, włosy i paznokcie

2. Kasza jęczmienna

W naszym kraju kasza jęczmienna jest bardzo często stosowana. Kasz może być przechowywana przez 9 miesięcy.

Witaminy – PP, C, Tiamin, Ryboflawina, Niacyna, B6, Kwas foliowy, A, D, E, K
Minerały – fosfor, wapń, magnez, potas

Właściwości:

  1. Bogata w przeciwutleniacze
  2. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwiwrusowe
  3. Zawiera gluten
  4. Zalecana dla osób z chorobami gastrycznymi
  5. Bogata w błonnik
  6. Dobra dla osób z wysokim cholesterolem

3. Kuskus

Kuskus jest dzisiaj bardzo modną kaszą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Wywodzie się z kuchni z krajów Afrykańskich, a tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy. Niestety kasza ta jest bardzo uboga w witaminy oraz minerały.

Właściwości:

  1. Lekkostrawna
  2. Zawiera gluten
  3. Prosta w przygotowaniu
  4. Zawiera dużo białka
  5. Nie zawiera błonnika

4. Kasza gryczana

Kasza gryczana jest wytwarzana z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. kaszę gryczaną można przechowywać przez dziesięć miesięcy.

Witaminy – C, B1, B2, B3, B6, Kwas foliowy
Minerały – fosfor, wapń, magnez, potas

Właściwości

  1. Nie zawiera glutenu
  2. Ma naturalny zasadowy odczyn
  3. Jest bogata w przeciutleniacze
  4. Wspomaga metabolizm – jest dobra na dietę
  5. Posiada niski indeks glikemiczny

5. Komosa ryżowa

Komosa ryżowa popularna jest ze względu na prostotę przygotowania. W 2013 roku była nawet ogłoszona kaszą roku w USA.

Witaminy – C, E, B
Minerały – potas, miedź, cynk, żelazo, magnez

Właściwości

  1. Posiada niski indeks glikemiczny
  2. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy
  3. Zawiera substancje przeciwalergiczne i przeciwzapalne
  4. Zawiera białka, które wspierają rozwój dzieci

Podobne artykuły