19 lipca 2020

Jak ugotować parówki?

Jak ugotować parówki? Ten temat wydaje się banalnie prosty, ale dzisiaj pokażemy Wam, że również w tak prostej czynności jest parę haczyków. Mamy nadzieję, że uda się nam Was zaskoczyć.

Gotowanie parówek wydaje się banalnie prostą czynnością. Wkładamy je do wody i po prostu gotujemy. Tak naprawdę nie powinniśmy tego jednak robić. Parówki zawierają azotan sodu, który uwalnia się podczas długiej obróbki termicznej.

Nie gotuj parówek zbyt długo

Dlatego ważna jest technika gotowania parówek. Najlepiej jest je wrzucić do wrzątku tylko na chwilę, tak by parówki jedynie podgrzały się. Następnie wyjmujemy je i podajemy gdy są już ciepłe. Nie trzymamy ich zbyt długo w gotującej się wodzie.

Parówki można spożywać na surowo, dlatego to, że nie ugotują się wcale nie jest problemem. Po prostu wystarczy aby były ciepłe by posiłek, który przygotowujemy był smaczniejszy.

Dobrym pomysłem jest podgrzanie ich w kuchence mikrofalowej. Aby podgrzać je w niej nie trzeba wiele czasu.

Z tego powodu parówek nie powinniśmy też zbyt długo smażyć. Dlatego do dań smażonych czy długo gotowanych, lepiej użyć dobrej jakościowo kiełbasy z dużą zawartością mięsa.

Dodaj do wody soli

Ciekawym pomysłem jest posolenie wody, w której podgrzejemy parówki. Wydaje się to dziwne, po co solić wodę na parówki. Jeszcze w przypadku gotowania ziemniaków czy makaronu wydaje się nam to oczywistym, ale po co gotować parówki w osolonej wodzie?

Po prostu, dzięki tej jednej rzeczy parówki będą smaczniejsze. Wszystko przez zjawisko osmozy. Jeśli nie posolimy wody to smak w pewnej ilości przejdzie do niej. Gdy ją posolimy zatrzymamy ich smak w parówkach.

Osmoza zachodzi w wyniku przenikania rozpuszczalnika np. wody przez membranę półprzepuszczalną z roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o stężeniu wyższym. Jeśli dodamy soli do wody, wyrównamy wtedy stężenia i pozwolimy zachować parówkom ich smak.

Różne sposoby na podanie parówek

Parówki ugotowane i podane z keczupem lub musztardą to szybki sposób na śniadanie. Parówki jednak można podać na wiele różnych sposobów, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Mamy dla Was kilka przepisów, które możecie wypróbować.

Przepis na Corn Dogi czyli parówki w cieście kukurydzianym

Składniki

  • 80g mąki pszennej
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • patyki do szaszłyków
  • parówki
  • olej

Świetny przepis na przekąskę – twisty z parówki i ciasta

Składniki

  • parówki
  • wykałaczki do szaszłyków
  • ciasto do naleśników, jak zwykłe ciasto
  • olej do smażenia
  • keczup, majonez lub inny ulubiony sos

Parówki w kształcie serca

Składniki

  • 2 wykałaczki
  • 1 jajko
  • 1 parówka
  • masło klarowane do smażenia
  • ewentualnie dodatki np. warzywa czy szynka

Przepis na hot dogi w cieście francuskim

Składniki

  • 1 ciasto francuskie gotowe
  • 6 parówek
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 1 jajko
  • keczup

Takich hot-dogów jeszcze nie jedliście!

Składniki

  • bułki hot-dog
  • parówki
  • ser żółty w plasterkach
  • plastry boczku
  • wykałaczki

Mini corn dogi na imprezową przekąskę

Składniki

  • kukurydza
  • mąka
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • mleko
  • parówki
  • mąka
  • olej roślinny

Szybka przekąska z parówek, którą zaskoczysz znajomych

Składniki

  • parówki
  • gotowe ciasto crescent
  • tłuszcz do posmarowania parówek
  • keczup do podania