Dlaczego warto wyposażyć swój lokal gastronomiczny w kostkarkę do lodu?

Kuchnia Data publikacji: 03 kwietnia 2023

Choć kostkarki do lodu kojarzą się głównie z przygotowywaniem drinków, w rzeczywistości łatwo można znaleźć ich zastosowanie również przy przygotowywaniu niektórych potraw i przystawek. Oznacza to, że często urządzenie do robienia kostek lodu nie jest dodatkowym sprzętem w kuchni, a jednym z podstawowych elementów wyposażenia gastronomii. Dlaczego warto zainwestować w kostkarkę do lodu w gastronomii? Jakie są rodzaje kostkarek oraz czym różnią się od siebie poszczególne modele? I w końcu – na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?

Choć kostkarki do lodu kojarzą się głównie z przygotowywaniem drinków, w rzeczywistości łatwo można znaleźć ich zastosowanie również przy przygotowywaniu niektórych potraw i przystawek. Oznacza to, że często urządzenie do robienia kostek lodu nie jest dodatkowym sprzętem w kuchni, a jednym z podstawowych elementów wyposażenia gastronomii. Dlaczego warto zainwestować w kostkarkę do lodu w gastronomii? Jakie są rodzaje kostkarek oraz czym różnią się od siebie poszczególne modele? I w końcu – na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?

Dlaczego warto zainwestować w kostkarkę do lodu?

Latem, gdy temperatury potrafią być naprawdę wysokie, niemal każdy gość i gościni restauracji marzy o tym, by się schłodzić. Ciężko wyobrazić sobie kupowanie gotowych worków z lodem w przypadku lokali, w których codziennie schodzą olbrzymie ilości kostek lodu. Tym bardziej, że decydując się na gotowe rozwiązania nie tylko znacznie zmniejsza się dostępna powierzchnia użytkowa zamrażarek, w których trzeba lód przechować, ale również istnieje realne ryzyko, że lodu zabraknie w najbardziej newralgicznym momencie. 

Dużo lepszym, zarówno pod kątem logistycznym, ekonomicznym i ekologicznym rozwiązaniem jest wybór gastronomicznej kostkarki do lodu, która zapełni zapotrzebowanie na lód do napojów, serwowania alkoholu, przystawek czy przygotowania potraw.

Kostkarki do lodu – rodzaje

Podstawowym podziałem gastronomicznych urządzeń do wytwarzania kostek lodu jest podział na kostkarki chłodzone powietrzem i te chłodzone wodą. Kostkarki do lodu chłodzone powietrzem doskonale sprawdzą się w miejscach, w których zużycie lodu nie jest wysokie. Są znacznie bardziej oszczędne w eksploatacji, ponieważ nie zużywają dodatkowej wody do utrzymania procesu chłodzenia.

Warto jednak pamiętać, że wydajność tego typu urządzeń jest zależna od temperatury otoczenia i miejsca, w którym zostaną postawione. Kostkarki chłodzone powietrzem raczej nie sprawdzą się w kuchniach, w których stale panuje bardzo wysoka temperatura. Ponadto potrzebują przynajmniej piętnastocentymetrowej wolnej przestrzeni z każdej strony, co może być problematyczne w niewielkich lokalach. To przekłada się także na spore ograniczenia względem miejsca instalacji urządzenia.

Z kolei kostkarki do lodu chłodzone przy pomocy wody, mimo konieczności stałego podłączenia do sieci wodnej, doskonale radzą sobie we właściwie każdym lokalu gastronomicznym. Ich wydajność nie jest w żaden sposób zależna od temperatury otoczenia ani wentylacji. Oznacza to, że nie potrzebują specjalnych warunków, ani stałego dopływu świeżego powietrza, dzięki czemu właściciele restauracji mają niemal pełną dowolność w wyborze miejsca montażu sprzętu. Świetnie sprawdzają się w ciasnych przestrzeniach oraz gorących kuchniach, gdzie wentylacja jest mniej wydajna. Minusem kostkarek chłodzonych w ten sposób jest wyższe zużycie wody, przez co urządzenie jest mniej przyjazne dla środowiska.

Co wziąć pod uwagę przy wyborze kostkarki do lodu?

Oprócz wyboru technologii chłodzenia skraplacza, przy wyborze kostkarki do lodu warto zwrócić uwagę również na inne aspekty. Jednym z najważniejszych jest wydajność urządzenia. Warto spróbować jak najdokładniej oszacować średnie i maksymalne zapotrzebowanie na lód w konkretnym lokalu. To pomoże wybrać urządzenie, które podoła wymaganiom nawet w najbardziej intensywnych okresach.

Jeśli w lokalu odpływ wody znajduje się w ścianie, konieczne będzie zakupienie kostkarki do lodu z pompą odpływu. Problem ten nie występuje, gdy odpływ znajduje się w podłodze – wówczas wystarczy urządzenie z odpływem grawitacyjnym.

Jeszcze jednym, dość istotnym aspektem jest kształt kostek lodu. Jeśli w lokalu lód potrzebny jest głównie do serwowania drinków, najlepszym rozwiązaniem będą kostkarki produkujące kostki w kształcie wydrążonego stożka – taki kształt charakteryzuje się wysoką powierzchnią schładzania, dzięki czemu napoje szybko uzyskują odpowiednią temperaturę, bez ryzyka zbytniego rozrzedzenia drinka.

Z kolei klasyczne kostki w kształcie sześcianu doskonale sprawdzą się zarówno do drinków, jak i innych zastosowań. Zwykle kostkarki sześcienne charakteryzują się również wysoką wydajnością w czasie jednego cyklu. W bardziej ekskluzywnych miejscach, gdzie serwowane są głównie drogie alkohole, można pokusić się również o kostki w kształcie gourmet – niezwykle eleganckie, o idealnym kształcie i wolno rozpuszczające się.

Podobne artykuły