Do czego najlepsze są różne rodzaje mąki

Kuchnia Data publikacji: 04 sierpnia 2018

Mąka ma wiele rodzajów, które nieco lepiej nadają się do specyficznych zastosowań. Dlatego warto wiedzieć jaką mąkę wybrać i czasem zmienić troch nasz przepis.

Mąka gryczana

Chleb, ciasta, pierogi.

Mąka owsiana

Ciastka, batony, bułki.

Mąka jaglana

Pieczywo i naleśniki.

Mąka orkiszowa

Pieczywa, pierogi i ciasta.

Mąka kukurydziana

Meksykańskie pieczywo, ciasta, ciasteczka.

Mąka z Ciecierzycy

Pieczywo orientalne, pasztety.

Mąka ryżowa

Naleśniki, ciasta.

Mąka tortowa 450

Wypieki półkruche i biszkopty.

Mąka krupczatka 500

Makarony, babki.

Mąka poznańska 500

Pierogi, wypieki, pizza, zasmażki, kluski.

Mąk typ 750

Wypiek chleb, ciasto na pizzę.

Mąka typ 2000

Wypiek pełnoziarnistego pieczywa.

 

Podobne artykuły