Jajka to jeden z najczęściej podawanych produktów na śniadanie. Z pewnością i w twoim domu niejednokrotnie w niedzielę króluje jajecznica, jajka na twardo z majonezem, czy omlet. Dlaczego więc nie pokusisz się o ugotowanie jajek na miękko? Okazuje się, że wiele osób popełnia podstawowe błędy, przez które żółtko jest zbyt lejące lub za bardzo ścięte. Jak zatem właściwie przygotować jajka na miękko by były idealne?
Zbyt długi czas gotowania to jeden z najczęstszych błędów, który pojawia się podczas przygotowywania jajek na miękko. Jajko zanurzone we wrzątku pod wpływem wysokiej temperatury ulega niemal natychmiastowemu ścięciu. Im dłuższy proces gotowania, tym bardziej ścięte żółtko uzyskasz. Jak długo zatem gotować jajko na miękko, by było przygotowane w punkt?
Istotne jest tutaj, aby jajko włożyć do garnka z zimną wodą, zanim rozpoczniesz proces podgrzewania. Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody. Śmiało możesz przyjąć, że od momentu zagotowania wody, czyli widocznego wrzenia musisz odliczyć 3, maksymalnie 4 minuty, aby jajko było lekko ścięte i płynne w środku.
Nieodpowiednia temperatura jajka również może przyczynić się do niedostatecznego ścięcia białka i żółtka. Zakłada się, że najlepiej jest wykorzystać jajko w temperaturze pokojowej. Oczywiście możesz również wyjąć jajko prosto z lodówki. W takim wypadku lekko je ogrzej, np. używając bieżącej wody z kranu.
Brak chłodzenia jajek po ugotowaniu to kolejny błąd, który często powtarza się w wielu kuchniach. Musisz pamiętać, że mimo wyjęcia produktu z wody, jest on nadal gorący. Co za tym idzie, wnętrze jajka wciąż poddawane jest procesowi podgrzewania, co może przyczynić się do mocniejszego ścięcia żółtka. Zamiast wyjmować jajka i odkładać na blat kuchenny, zalej garnek zimną wodą i powtórz czynność 2-3 razy. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że jajka odpowiednio obniżyły temperaturę.
Nie zwracasz uwagi na rozmiar jajek. To częsta przyczyna zbyt krótkiego gotowania jaj. Chociaż założony czas to 3-4 minuty, to warto pod uwagę również wziąć wielkość produktu. Najmniejsze jajka w rozmiarze S faktycznie będą potrzebować wskazanego czasu. Nieco większe M i L będziesz musiał gotować nawet 5 minut. Jeśli chcesz osiągnąć idealnie płynne żółtko, najważniejszą zasadą jest to, aby się nie poddawać. Gotowanie to sztuka, która polega na metodzie prób i błędów. W końcu każdy mistrz kuchni, kiedyś stawiał swoje pierwsze kroki!