Nigdy nie gotuj parówek zbyt długo! Szkodzi to Twojemu zdrowiu.

Zdrowie Data publikacji: 13 września 2018

Parówki, a zdrowie

Parówek nie powinno się gotować zbyt długo, a wręcz nie powinno się ich wrzucać na grilla czy piec w piekarniku. Dlaczego? Większość z nich zawiera w składzie zaotyn sodu, który podczas dłuższej obróbki termicznej w temperaturze powyżej 150 stopni Celsjusza wydziela związki rakotwórcze – nitrozoaminy. Ich działanie rakotwórcze dla zwierząt zostało udowodnione, ale określenie zagrożenia dla ludzi jest trudne. Ze względu na bardzo niskie typowe wchłanianie z żywności przez człowieka. Ponadto nitrozoaminy mogą działać mutagennie, teratogennie i embriotoksycznie.

Źródło artykułu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nitrozoaminy

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły