Nie wyrzucaj łupin orzechów włoskich. Zobacz, jak je wykorzystać!

Zdrowie Data publikacji: 02 listopada 2022

Po obraniu orzechów włoskich pozostają nam łupiny, które zazwyczaj wyrzucamy do śmieci. Warto jednak je pozostawić i wykorzystać. Na ich bazie przygotowuje się specyfik, który pomoże nam wzmocnić odporność. To szczególnie ważne podczas jesieni, która jest akurat sezonem na orzechy włoskie. Dlatego możemy wykorzystać te dwa fakty i zadbać o swoje zdrowie.

Jak wykorzystać łupiny orzechów włoskich?

Ze skorupek orzechów włoskich wykonuje się miód juglandowy. Jest on stosowany do wzmacniania układu odpornościowego. Wystarczy trzy razy dziennie spożywać po łyżeczce tego naturalnego specyfiku. Jego przygotowanie jest proste.

Przepis na miód juglandowy

Do przygotowania tego rodzaju miodu będziemy potrzebować zwykłego miodu. My użyjemy wielkokwiatowego, ale możecie wykorzystać swój ulubiony gatunek. Do tego potrzebna będzie nam gliceryna oraz skorupki orzechów włoskich. Łupiny musimy wcześniej sproszkować. Dlatego po umyciu ich należy je wyparzyć, a następnie wysuszyć i zmielić na proszek.

Teraz możemy wymieszać wszystkie składniki. Miód i sproszkowane łupiny mieszamy w proporcjach 1:1 (na 100g miodu dodajemy 100g sproszkowanych orzechów). Dlatego warto wcześniej zważyć ile orzechów mamy, aby określić ilość potrzebnego miodu. Teraz do tego wszystkiego dodajemy 10 kropli gliceryny i wszystko mieszamy.

Nasz miód jest gotowy. Możemy zacząć go stosować i trzy razy dziennie jeść po łyżeczce tego specyfiku, aby zadbać o odporność.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły